Четиримата участници от видеозаписа, в който Станислав Стойков рита млада жена в берлинско метро, са изчезнали, пише кореспондентът на "24 часа" в Берлин. Двама от придружителите на Стойков са негови братя. Всички са работели на строеж.

Очаква се европейска заповед за арест за нападателя от метрото в Берлин

Очаква се европейска заповед за арест за нападателя от метрото в Берлин

Разследването се води от германските власти

До няколко седмици може да се забави изготвянето и изпращането на европейска заповед за арест на Станислав Стойков, който в България живее във варненския ромски квартал "Максуда". В момента властите в Германия подготвят юридическите детайли около изготвянето на заповедта и уведомяват министерствата на външните работи и на правосъдието.

При получаването й българските власти ще се заемат със случая сами. Засега е ясно, че германските власти няма да пращат свои експерти. Залавянето на Стойков трябва да извършат българските власти.

Нападателят в Берлинското метро е 26-годишен българин, съден за кражби

Нападателят в Берлинското метро е 26-годишен българин, съден за кражби

Живее на семейни начала с жена от ромския квартал "Максуда"

Възможно е той да бъде съден и в България за този случай, това все още предстои да се изясни. Германският вестник "Билд" успя да открие жилището, което е обитавал издирвания Стойков. В него живеят други български граждани, които твърдят, че той само е преспивал там.

Според вестника обаче Стойков е виждан често от съседите с дете на ръце. Полицейските профсъюзи призоваха видеозаписи от нападения на обществени места да бъдат публикувани по-бързо, за да се залавят извършителите.

Германия издирва българин за брутално нападение в метрото на Берлин

Германия издирва българин за брутално нападение в метрото на Берлин

Полицията е идентифицирала нападателя

Полицията в Германия настоява за повече охрана по метростанциите. Мнозина от нападателите не се впечатляват от факта, че ги снимат. Според тяхната статистика през тази година по спирките на градския транспорт в Берлин е имало над 15 000 нападения и кражби от различен характер.

По-рано днес депутати от Гражданската квота на РБ изпратиха запитване до МВР и до МВнР каква е решимостта агресорът от Берлинското метро да понесе своята отговорност и дали ведомствата са готови да изразят съпричастността на целия български народ към пострадалата.

Междувременно стана ясно, че засега в съда или прокуратурата няма постъпила европейска заповед за арест. Освен това не е постъпила и молба за правна помощ във връзка с нападателя от Берлинското метро, обяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.