Четирима обвинени от Специализираната прокуратура през март 2020 г. за участие в организирана престъпна група за измами на територията на област Враца са преведени в места за лишаване от свобода, след като Специализиран наказателен съд одобри наложените им наказания.

Румяна Тодорова - адвокат от Адвокатска колегия - Враца, и дъщеря й Деница Тодорова са осъдени съответно на 2 години и 6 месеца и 2 години и 10 месеца "лишаване от свобода". Освен за участие в организираната престъпна група, двете са признати за виновни за това, че заедно с други лица - Ивайло Иванов и Иван Тодоров, с цел да набавят за себе си и за тях имотна облага, обещавали на хора от региона да съдействат за решаване на различни казуси - узаконяване на постройки, настаняване на възрастни хора в домове за стари хора, закупуване на общинско жилище, уреждане на студентски изпити и дипломи и др.

Престъпна група с участието на адвокат са разкрили от ГДБОП във Враца

Престъпна група с участието на адвокат са разкрили от ГДБОП във Враца

Намерили и самоделка, и фреза, и фалшиви документи

За "услугите" групата получавала суми между 600 и 3500 лв. По искане на прокуратурата неправомерно събраните средства са обезпечени и предстои да бъдат възстановени на пострадалите лица.

Най-високо наказание от 2 г. и 11 м. затвор е наложено на Ивайло Иванов. Същият е признат за виновен за още пет деяния. В хода на действията по разследването е установено, че на различни адреси той държал картечен пистолет "Скорпион" със заличени номера и голямо количество патрони с различен калибър. В складово помещение в бивш стопански двор в гр. Враца е държал и самоделно взривно устройство - пресовка от 400 гр. тротил с електродетонатор, захранваща батерия, антена за дистанционно взривяване и магнит за прикрепване.

В апартамент в гр. Враца Иванов е държал множество печати за съставяне на неистински документи - на кметството на община Враца, на съдилища, прокуратури, нотариуси, служби по вписвания, множество търговски дружества от региона. Признат е за виновен и за приготовление за изготвяне на неистински парични знаци, както и за държане на наркотични вещества с цел разпространението им - кокаин и коноп.

Две години и три месеца "лишаване от свобода" при първоначален строг режим е получил и Иван Тодоров, друг от участниците в престъпната група. Същият ще изтърпи 3 години и 3 месеца, след като съдът приведе в изпълнение и негова предишна условна присъда за измама от 1 г. "лишаване от свобода".

Присъдите на участниците в престъпната група влязоха в сила, след като и четиримата признаха вината си, отказаха се от разглеждане на делото по общия ред и постигнаха споразумения с прокуратурата, които Специализираният наказателен съд одобри.