Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС Ясен Тодоров заяви по повод посещението на ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши у нас, че "това, което беше организирано миналия четвъртък, беше една провокация от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов".

По думите му пред БиТиВи, срещата е била организирана в ден и час, за които се е знаело, че има заседание на пленума на ВСС. Освен това Панов бил завършил речта си "чисто политически" - с упрек към президента Румен Радев, че не присъства.

Румъния ни нахъсва да разследваме корупцията по високите етажи на властта
Обновена

Румъния ни нахъсва да разследваме корупцията по високите етажи на властта

Лаура Кьовеши убеждава за ползата от независима институция

"Държавният глава вече се срещна с Кьовеши при предишното ѝ посещение и каквото са имали да си кажат, вероятно са си го казали", посочи Тодоров.

Той добави, че целта е постигната - "станал е цирк", който ще бъде използван от поне две политически формации в предстоящите избори.

"Нека не забравяме, че тези две политически формации, които осъждат много крайно Народния съд, величаят една правораздавателна система, чието начало беше поставено с публична екзекуция на държавния глава. Нека бъдем повече патриоти, да се радваме на собствените си достижения, а не да величаем спорни достижения на други държави. Балканите са взривоопасна зона и през последните 25 години островът на спокойствието е именно България", каза Тодоров.

Според него може би има добри румънски практики, които да се заимстват, но също така трябва да се види дали няма изключително голям брой осъдителни присъди в Европейския съд по правата на човека срещу решения на румънските съдилища.

На въпрос защо преди два месеца ВСС отхвърли предложението да се срещне с Кьовеши, Тодоров отговори, че ако тя трябва да се среща с някого, то това са нейните колеги в прокуратурата.

Тодоров каза още, че Лозан Панов неправомерно е уволнил съдебни служители - хора със семейства и кредити.

Той също посочи, че катастрофата на Галя Георгиева е доста съмнителна - на прав участък от магистралата, при празна лява лента, е ударена отзад със 160 км/ч.

Георгиева е в изкуствена кома с тежки травми - отстранен далак, счупени ключици, прешлени и кръвозагуба.

Член на ВСС пострада тежко в катастрофа

Член на ВСС пострада тежко в катастрофа

Съдия Галя Георгиева