emaxpress
Във Върховния административен съд (ВАС) е постъпило искане от магистрати и съдебни служители - 36 листа с имена и подписи - срещу „фактически действия/бездействия на министъра на финансите".

С разпореждане на председателя на ВАС, искането е изпратено на министър Дянков за комплектоване, съобщи пресцентърът на ВАС.

В искането подписалите се магистрати молят ВАС да нареди министър Дянков да прекрати „неоснователното задържане на бюджетни средства от бюджета на съдебната власт в размер на 59 475 121 лева по бюджетните сметки на Министерство на финансите. Посочената сума представлява реализирани икономии от съдебната власт". 

По-рано днес от Съюза на съдиите в България разпространиха писмо, което заявява, че в последните няколко седмици се наблюдават поредните опити за недопустимо посегателство върху независимостта на българската съдебна система от страна на различни представители на изпълнителната власт.

Toва се посочва в отворено писмо от Съюза на съдиите в България, изпратено до Министерски съвет, премиера Борисов и Представителството на Европейската комисия.

От съюза са на мнение, че вицепремиерът Симеон Дянков в интервю, дадено пред журналиста Кирил Вълчев за списание "Правен свят", освен че показа съвсем обяснимо непознаване на българската съдебна система, демонстрира и напълно неприемлива незаинтересованост към условията, в които работи тя.

Същият вицепремиер на 23.12.2009 г. отказа да изпълни решението на Висшия съдебен съвет за изплащане на определените средства за допълнително материално стимулиране за 2009 г. на съдебната власт.

Бюджетът на съдилищата е под разпореждане на Висшия съдебен съвет и отказът на министъра на финансите е в нарушение на закона, припомнят съдиите.

Според тях на практика така се дерогира финансовата независимост на съдебната власт. Те допълват, че разбират условията на финансова криза, в която се намира държавата и която предплага специално реагиране и необходимост от актуализиране на бюджета.

Разбираме също така, че разходната част за издръжка на държавата, в това число и на съдебната власт, трябва да е съобразена с приходната. Но от предоставената лаконична информация от страна на министър Дянков и от непоследователната позицияна ВСС по въпроса, която претърпя динамичен обрат в рамките на няколко дни, не стана ясно какви са причините да е налице реална липса на суми от бюджета на съдебната власт.

Нито финансовият министър, нито ВСС дадоха обяснение за какви приоритетни дейности са били изразходвани повече от 24 млн. лв. от бюджета на съдебната власт.

След като се посяга върху самостоятелността на бюджета на съдебната власт, считаме, че министър Дянков е длъжен да защити действията си чрез пълен отчет по целесъобразното изпълнение на държавния бюджет, допълват те.

Липсата на изчерпателна информация за нуждата да се актуализира бюджетът създава опасност министърът на финансите да решава по свое лично усмотрение, а не по законния начин кой да бъде ощетен и кой - поощрен, категорични са те.

Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт.

Случилото се поставя под въпрос както комуникацията в самия Министерски съвет, така и взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт по отношение на целесъобразното изпълнение на бюджета на съдебната власт.

Отделен е въпросът, че е непонятно при заявената кризисна ситуация на какво основание и с какво законно оправдание в някои министерства и в други административни структури са били изплатени средства за допълнително материално стимулиране, посочват съдиите.  

Съдиите отбелязват още, че общи констатации, които не се основават на конкретни факти и финансови показатели, създават привидно основание за законност на нарушеното разделение на властите и възбуждат опасна конфронтация между магистратите и останалите членове на обществото, за които отнапред се знаеше, че няма да получат коледни добавки заради финансовите затруднения на държавата.

Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт. Независимо от внушенията, не съществуват гаранции, че тези средства са обслужили приоритетни финансови задължения, че са отишли при социално слабите български граждани или за животоспасяващи дейности.

От съюза на съдиите коментират и последните акции на МВР, които определят като „действително впечатляващи с мащаба си".

Вицепремиерът Цветан Цветанов нееднократно в средствата за масово осведомяване заяви, че МВР е събрало "безспорни доказателства", при които "няма европейски съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат", отбелязват съдиите.

Внушението на тези изявления е недвусмислено и представлява натиск върху вътрешното убеждение на съда, който ще разглежда основателността на исканията за вземането на мерки за неотклонение "задържане под стража".

Убедени сме, че в никоя европейска държава не би останала без политически последствия практиката министър на вътрешните работи да издава присъди преди да е започнал съдебният процес.

 

Подобна политика може би носи краткосрочни дивиденти, но едва ли може да се приеме за разумен и отговорен държавнически подход.

Изграждането на предварителни очаквания у хората за изхода на процеса от МВР, без да се съобщават фактите, част от които са класифицирана информация, представлява манипулация на общественото мнение чрез злоупотреба със страха и усещането за дългогодишна беззащитност от престъпността.

Подобна политика може би носи краткосрочни дивиденти, но едва ли може да се приеме за разумен и отговорен държавнически подход, категорични са съдиите.

Осигуряването на справедлив процес на всеки гражданин от независим и безпристрастен съд е приоритет на всяка цивилизована държава. А желанието съдът да бъде зависим от изпълнителната власт и от вече настроеното обществено мнение по определени дела е опасно, защото позволява държавен произвол, грубо погазване на човешките права и допускане на съдебни грешки.

Неведнъж сме заявявали и при предходни управления, че във всяка правова държава коректив за дейността на органите на полицията и прокуратурата е съдът, а не обратното, посочват още от Съюза на съдиите.

В заключение искаме да уверим обществото, че не сме забравили нито един от скандалите, случили се с представители на съдебната власт през 2009 г., нито можем да забравим отчетливата липса на доверие към дейността ни.