Чувствам се проверяван. Това обяви шефът на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, цитиран от БТА, след като близо два часа бе изслушван от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Членовете на комисията го изслушаха по случая със самоубилия се съдия Цветан Ценов.

Припомняме, че съдия Цветан Ценов от Софийския районен съд скочи от междуетажна площадка на 18 февруари. Магистратът е председателствал 5 състав в "Търговско отделение" в СГС. Той е бил командирован в СГС от 23 декември 2015 г. от Софийски районен съд.

Етичната комисия е поискала от Топалов повече информация за начина, по който съдия Цветан Ценов е бил командирован в СГС за двете дела с висок обществен интерес - за несъстоятелността на ЦСКА и за мюсюлманското вероизповедание. Комисията е искала информация и за отношенията на самоубилия се с колегите му в съда.

Пред журналисти Калоян Топалов обясни, че не е имало среща с двамата родители на съдия Ценов, а само с баща му. Мъжът изрично пожелал срещата да не се огласява.

Материалите от досъдебното производство ще бъдат изискани от Етичната комисия. Причината е, че те съдържат показанията на редица магистрати. Не се изключва да има и информация за проблеми, които Ценов е имал.

Според председателя на комисията Ясен Тодоров случаят може да бъде приключен от друг състав на етичната комисия. Обяснението е, че след като съветът бъде разделен всяка колегия ще е компетентна да се занимава с казуси на магистрати.