"Във всяка държава с претенцията за установен демократичен ред, отправените в мафиотски стил заплахи срещу председател на Върховния съд биха били обект на светкавично и ефективно разследване".

Това се казва в позиция на партия "Движение Да България" по повод отказа на прокуратурата да разследва инцидента, при който имаше развити и липсващи болтове на гумите на автомобила на НСО, с който се придвижва председателят на ВКС Лозан Панов.

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Според главния прокурор НСО е трябвало да сезира прокуратурата

От партията призовават Лозан Панов да подаде жалба, защото, ако не го направи, в очите на гражданите би останало само посланието, отправено от прокуратурата. А то е, че привържениците на идеята за нейното реформиране нямат право на правосъдие", пишат от движението.

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Младежи с маски държат карантиите

Те припомнят т.нар. флашмоб от 27 април 2017 г., когато шестима мъже с прясно отрязани агнешки глави в ръце дефилираха пред сградата на Висшия съдебен съвет. "Те бяха подминати от главния прокурор Сотир Цацаров така, както прокуратурата впоследствие подмина и необходимостта да разследва този случай, по който дори не беше образувана проверка", се казва в писмото на "Да България!".

Болтове се развиват и при дрифтове, обяснява прокуратурата за колата на Панов

Болтове се развиват и при дрифтове, обяснява прокуратурата за колата на Панов

Румяна Арнаудова посочва, че не е налице външна намеса

Вън от всяко съмнение е, че ако му бе дадена възможност да го направи, държавното обвинение би демонстрирало същото нежелание да разследва и последващия инцидент, при който предмет на посегателството беше служебният автомобил на г-н Лозан Панов.

Обстоятелството, че за случая беше уведомен лично президентът на Република България, под чието управление е Националната служба за охрана, направи реакцията на прокуратурата задължителна. Начинът, по който тя приключи за пореден път, затвърди усещането, че престъпленията, които главният прокурор не желае да бъдат разкрити, не се разследват, както и че под неговото ръководство прокуратурата е деградирала до институция, която прикрива и пази извършителите на престъпления, вместо да ги разследва и да им повдига обвинения, се казва в позицията на партията.

Отказът на прокуратурата да образува досъдебно наказателно производство не отговори на обществените очаквания за правилен и мотивиран прокурорски акт. Вътрешни противоречия в постановлението съмнение, че държавното обвинение не желае да се ангажира с посегателството срещу личността на най-високопоставения съдия в страната.

Тези съмнения се задълбочиха след официалното опровержение от страна на представителството на "Мерцедес" за България, в което се посочва, че експертното им становище е цитирано по манипулативен и тенденциозен начин, а смисълът му - променен, така че то да обслужи прокурорската теза, като ѝ придаде фиктивна легитимация.

Постановлението за отказ от образуване на това досъдебно производство може да бъде обжалвано пред горестоящата прокуратура единствено от председателя на ВКС.

Да си отвоюваме прокуратурата от мафията, призовават от партията.

Припомняме, след инцидента и отказа на прокуратурата да разследва случая председателят на ВКС Лозан Панов се отказа от автомобил на Националната служба за охрана.