Възможно болтовете на колата на НСО, превозвала шефа на ВКС Лозан Панов, да са се развили сами, сочат експертни справки.

Говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова, обяви пред журналисти, че са били изготвени две експертни справки, извършени след оглед на автомобила от 3 трима експерти. Те са установили, че е възможно по време на движение по път с неравности и множество остри завои болтовете да се разхлабят и саморазвият до изпадане.

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Според главния прокурор НСО е трябвало да сезира прокуратурата

Първата справка е изготвена от ръководителя на сервиза, който е официален представител на марката "Мерцедес" за България. Втората експертна справка е изготвена от двама опитни инженери.

Припомняме, че по-рано днес съдия номер 1 обяви, че отказва да се вози на автомобили на НСО, тъй като вече не е уверен в сигурността им.

Експертите категорично са установили, че има нарушаване на целостта на джантата и гумата, липсват два болта и има още един разхлабен болт. Те са посочили и начините, по които е възможно да се получат тези наранявания по гумата и джантата на возилото. Единият вариант е това да стане при разхлабени и впоследствие развити болтове, както при нормално, така и при екстремно натоварване, например при т.нар. дрифт.

Лозан Панов се отказва от НСО

Лозан Панов се отказва от НСО

Няма доверие в сигурността на колите

Изследвано е какво е било поведението на шофьора и на автомобила минута по минута, уточни Арнаудова. Шофьорът е заявил, че е оставил автомобила за 15 минути без надзор в Берковица. Според Арнаудова не може да се приеме за достоверна версията за възможна човешка намеса в този отрязък от време в Берковица, тъй като шофьорът твърди, че още при пътуването от София е чул "почукване".

"Прокурорите са приели, че няма как да твърдим, че е налице външна намеса - човешка", обобщи говорителят на главният прокурор.

Установено е още, че колата не е била дефектна. На 29 март са сменени гумите. Лично шофьорът се е подписал, че е затегнал болтовете, защото са сменени зимни с летни гуми.

Припомняме, вчера прокуратурата отказа да разследва инцидента с развитите болтове на колата на шефа на ВКС.

Проблемът беше установен от Панов и шофьора му, който е от службата за охрана, при пътуване извън София на 1 юни. Първи за това съобщи лично Лозан Панов след срещата си с президента Румен Радев.