Върховна административна прокуратура (ВАП) е поискала да се усили охраната на метростанциите, за да не се допускат повече престъпления и закононарушения по подобие на спирането на тока на метростанцията на Софийския университет от преди няколко дни.

ВАП е сезирал министъра на вътрешните работи и кмета на София да предприемат спешни действия в тази посока. Освен това министърът и кметът трябва да извършат спешна проверка защо е допуснат инцидентът на 20 юли, както и да докладват на прокуратурата.

Върховната административна прокуратура се е самосезирала за безпричинното спиране на електричеството в метрото и е образувала преписка. Инцидент би могъл да предизвика освен спирането на метрото, блокиране на пътници и мотриси в тунелите, но и други по-тежки последици, посочват от ВАП.

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Той и още двама спряха тока в метростанцията на Софийския университет

От прокуратурата припомнят, че с постановление на Министерски съвет, "Метрополитен" ЕАД - София е определен за Стратегически обект, който се охранява по договор между Столична община и СДВР от полицейска охрана.

Припомняме, че за спирането на тока в метрото са повдигнати обвинения на трима души - бившия депутат Минчо Спасов, енергийния експерт Еленко Божков и Светослав Трайков.

От СДВР бяха категорични, че разполагат с доказателства за саботажа в метрото и разпространиха и видеокадри от охранителните камери.

Полицията разполага със записи от спирането на метрото
Обновена

Полицията разполага със записи от спирането на метрото

Издирват третия човек, участвал в саботажа на метрото