Рецидивист, обрал баща си, ще лежи само 3 години в затвора. Това реши Варненският окръжен съд.

Срещу 29-годишния Добри Ст. беше повдигнато обвинение, че е участвал в грабеж над родния си баща при условия на опасен рецидив. Той и съучастникът му - 40-годишният Иван С., получиха ефективни присъди. Добри ще търпи наказание 3 години и 4 месеца, а съучастникът му Иван - 4 години лишаване от свобода при строг режим. За подобно престъпление обаче в Наказателния кодекс се предвижда затвор от 5 до 15 години.

Грабежът бил извършен след полунощ на 9 юни тази година в Белослав. Добри и Иван решили да ограбят бащата на Добри, който спял в съседна стая. Синът на потърпевшия знаел, че баща му разполага с пари и всяка вечер ляга да спи с дреха, в която държал спестените средства.

Преди да нахлуят в стаята на потърпевшия с инициали Т.Б., двамата крадци изгасили осветлението. Блъснали вратата и влезли маскирани. Иван притиснал мъжа в леглото, а синът претърсил джобовете на баща си. След като намерил портфейла, го взел и напуснал стаята със съучастника си. Баща му обаче успял да го разпознае, макар и маскиран.

В дома на Иван обирджиите разгледали плячката си. В портфейла на ограбения имало лични документи, клубни карти и 2580 лева. Мъжете проиграли парите още същата нощ в игрална зала във Варна.

На сутринта Добри бил задържан. Малко преди 40-годишният Иван С. също да бъде привлечен като обвиняем за съучастие, той напуснал България. Бил обявен за общодържавно издирване и на 17 септември бил задържан на ГКПП - Дунав мост, докато влизал в страната.

Иван С. е осъждан 16 пъти за тежки умишлени престъпления. С богато съдебно минало е и синът на ограбения мъж. От откраднатите 2580 лева до момента са възстановени само 43 лева.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.