Дадоха на съд 9 души за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Горна Оряховица, нанесла за две години вреди, предимно на възрастни хора в страната, на стойност над един милион лева, съобщават от прокуратурата. 

Припомняме, че участниците в групата бяха задържани на 18 април тази година в Горна Оряховица, София и Букурещ.

Събраните доказателства показаха, че групата е започнала престъпната си дейност в началото на 2017 г. при висока конспиративност и строго разпределение на функциите на всеки от участниците. Т.нар. "въртачи" набирали потенциални жертви на измамите, търсейки ги основно на стационарните им телефони. Те симулирали опит за телефонна измама, в повечето случаи с искане на пари за лечение на пострадал близък. Следвала намесата на друг човек от групата - на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски служител. Жертвите били заблуждавани, че полицията разследва опита за измама, а за да бъдат разобличени престъпниците, трябвало да им се дадат исканите пари или златни накити, които след залавянето им ще се върнат на собствениците.

Полицаи влязоха в имоти на ало-измамници в Горна Оряховица
Обновена

Полицаи влязоха в имоти на ало-измамници в Горна Оряховица

Блокиран е квартал "Калтинец"

"Мулета" взимали подхвърлените им пари и ценности и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо ниво в групата ги прибирали и предавали на ръководителите. След разрастване на дейността на групата, и от съображения за сигурност, ръководителите и "въртачите" изнесли дейността си в Румъния, където била изпращана и печалбата от престъпната дейност.

Двама от предадените на съд са осъждани за измами. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Оставиха в ареста петимата от разбитата група за ало-измами в Горна Оряховица

Оставиха в ареста петимата от разбитата група за ало-измами в Горна Оряховица

Очаква се екстрадицията на шестимата им съучастници, задържани в Румъния