Стрелбата в курортния комплекс Слънчев бряг на 8 юни т.г. по Димитър Желязков-Митьо Очите предизвика напрежение не само в ъндърграунда, но и  в прокуратура и МВР. Започнаха проверки сред магистрати и полицаи, съобщи Нова телевизия.

В полезрението на главния прокурор влезе следователят от Несебър Иван Христов. Според разследване, той се оказа милионер. Появи се и съмнение за връзки на Христов с подземния свят.

15 години по-късно двама от осъдените до живот за атентата, при който загинаха съпругата на Очите, брат ѝ и негов бодигард, говорят за връзките на несебърския наркобос с полиция и прокуратура. Иван Христов е следовател по този случай. Христов е следовател и по още други разследвания, след които Митьо Очите е останал недосегаем. 

Христов  е служител в системата на МВР от 90-те години. Неговият брат е висш прокурор, а сега е съдия в Бургас. Макар на името на Камбоджанеца да няма нищо, от 10 години насам близките му са в завидно състояние.

Част от хотел, който се намира на метри от полицията в Слънчев бряг, през годините е имал различни собственици, които са все близки до следователя. Първоначално хотелът е на фирма на името на приятелката му Ваня Стефанова. Сега собственик и на имота, и на фирмата е синът му Христо, но с управител Йорданка Христова, която пък е съпруга на следователя.

Съпругата има четири фирми. Пред Сметната палата обаче следователят случайно забравил да декларира две от тях. Записал е в документа и скромна сума от няколко хиляди лева.

Христов е работил по няколко знакови дела, свързани с морския ъндърграунд. По всички тях Димитър Желязков е бил разпитван.

През 2005 г. Христов разследва взрив срещу концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков, при който загиват съпругата и дъщеря му. Съмненията са, че зад покушението стои Митьо Очите. Делото обаче приключва без обвинение за него.