Правосъдният министър Данаил Кирилов се надява да не е засегнат обществения интерес от това, че системата за случайно разпределение на делата е пробита. Ще се разбере дали някой се е възползвал от дефектите на система, стана ясно от коментара му по темата пред БНТ. В рамките на едно изследване може да се направи техническа експертиза, изтъкна Кирилов. Нямам съмнение, че тази пробита система е била използвана, заяви той. Кой я е използвал и за колко дала обаче министърът не можа да каже.

Сега трябва да се установят конкретни физически и юридически лица, ползвали вратичките в системата. Министърът има принципно притеснение за делата във времето, в което е действала системата. Все пак се съмнява, че съдебните процеси са опорочавани. Няма основание за възобновяване на съдебните процеси освен ако не се докаже категорично манипулация.

Няма данни разработчикът да е злоупотребил, по думите на Данаил Кирилов. Тази система е внедрявана на крак, сподели той. Правосъдният министър е изненадан обаче, че няма проверки на системата. Тази електронна система е митично електронна, отсече той. По-добре да знаем истината, отколкото да се заблуждаваме за неща около българското съдопроизводство, каза министър Кирилов, който е и притеснен, че ситуацията руши престижа на съдебната система.