Правосъдният министър Данаил Кирилов не вижда защо да се извинява. Той бе призован да се извини с писмо от над 170 съдии по повод заседанието на пленума на ВСС за избор на нов главен прокурор, съобщи БНР.

Съдиите поискаха той да се извини на членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова за репликите си по време на техните изказвания при второто гласуване за главен прокурор.

"Възприемам се като внимателен и чувствителен човек. Извинявам се дори, когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай смятам, че е задължение на всички членове на ВСС и мое, разбира се, да спазва възможно най-стриктно закона и смисъла на процедурата", каза Кирилов.

Припомняме, вчера председателят на ВКС Лозан Панов написа открито писмо до правосъдния министър Данаил Кирилов, в което искаше да бъде разгледано в дневния ред на ВСС обръщението на над 170 български съдии за избора на Иван Гешев. Обръщението е било внесено в Съвета, пише Панов.

Писмото от над 170 български съдии е изпратено на президента на Република България Румен Радев, председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов. То е насочено и към Висшия съдебен съвет и към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Написано е след заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет от 14 ноември, когато бе прегласувано решението на ВСС за повторен избор на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. 

Отговорът на Данаил Кирилов относно искането на Панов е, че писмото на съдиите не било включено в дневния ред на ВСС, тъй като то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред, каза правосъдният министър.

Той поясни, че ролята му била да балансира дебата, за да не се стига до там да се търсят проекции, които после да се ползват за други цели.

Според Кирилов няма основания КС да се заеме с казуса по избор на главен прокурор. Освен политическата претенция, от правна страна няма проблем с процедурата, каза Кирилов. Според него имало пресилени ескалационни твърдения за правна несигурност, каквато няма.

Кирилов откри съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България в резиденция "Бояна".

30 магистрати и адвокати от трите държави ще обменят опит и добри практики за прилагането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища. Заявки за участие в заключителния семинар в Бояна са подали над 250 съдии, прокурори и адвокати.