Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство, че не е влязъл в "капана на БСП" по отношение на избора на главен прокурор. Той коментира темата на днешната си инспекция на АМ "Струма", при която стана ясно и че предложението болничният да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

По думи на министър-председателя мотивът, че изборът на Иван Гешев е бил върнат, е бил за това, че е нямало излъчен от правителството кандидат за високата длъжност.

Радев не приема ултиматума на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор
Обновена

Радев не приема ултиматума на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор

Ще реша в обозрим срок, изтъкна той

"Приемаме хипотезата, че нашият кандидат е Данаил Кирилов, защото той е правосъдният министър. Приемаме хипотезата че той беше спечелил. И днес щяхме да имаме указ за Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали, когато той повдигаше обвинение на членове на друга партия, това щеше да се приеме като чиста монета?", запита риторично Борисов, допълвайки, че това показва колко "лицемерни" и "подли" са от левицата. "Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат: Борисов избра главния прокурор", разконспирира ги той и подчерта, че не им се е хванал.

"Те сега се чудят какво да направят и казват: "Професионалните му качества са добри". Ама ние не избираме булка. Ние избираме главен прокурор", натърти премиерът.

Прокурори и следователи възмутени от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев

Прокурори и следователи възмутени от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев

Те са категорично против опитите за нагнетяване на напрежение в обществото

Той подчерта, че познава Гешев толкова, колкото и всички останали и се основава изцяло на професионалните качества и избора.

С Христо Иванов така го променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите - съдии, обобщи Борисов.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

Гешев: Нещо не е наред, ако ме харесват като главен прокурор

Гешев: Нещо не е наред, ако ме харесват като главен прокурор

Той е категоричен, че всеки има право да изразява гражданската си позиция

На 14 ноември на пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".

Вчера прокурори и следователи изразиха възмущението си от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви, че ще се произнесе с решение за назначаването на Иван Гешев в обозрим срок.