В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност. Това заяви президентът Румен Радев в село Славяново в отговор на въпрос за върнатото на Висшия съдебен съвет решение за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

Държавният глава подчерта, че действията му са изцяло в правомощията на институцията. По негови думи оценката за професионалните и етичните качества на кандидатите са правомощие на ВСС, който носи и отговорността пред обществото.

Радев заяви, че не иска да влияе с прогнози какво ще се случи от тук нататък с избора на нов главен прокурор.

България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите, изтъкна той.

БСП зове да не се оказва партиен натиск върху ВСС

БСП зове да не се оказва партиен натиск върху ВСС

От ДПС отказват да коментират

Относно последните местни избори държавният глава отбеляза, че големият брой недействителни бюлетини, множеството сгрешени протоколи от СИК, множеството сигнали за корпоративен и купен вот, както и изчезналите преференции не могат да бъдат оценка за нормално провеждане на изборния процес.

Според него всичко това ерозира доверието в изборите, отблъсквайки гражданите от урните, а от това страда демокрацията.

Той уточни, че след анализ на изборните процеси ще свика среща с представителите на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда, за да се намери решение на проблема. Очевидно така не трябва да се правят избори, в 21-ви век сме все пак, коментира Радев.

ГЕРБ: Всичко е в ръцете на ВСС

ГЕРБ: Всичко е в ръцете на ВСС

Според Ципов не е задължение и ангажимент на правителството да предлага кандидат за главен прокурор

За технологичния процес на изборите държавният глава отбеляза, че при машинното гласуване има защитни механизми - докато избирателят не попълни всички необходими полета, машината няма да допусне да приключи гласуването. Според него българинът ще се справи с машинното гласуване, така както се справя с работата с мобилните телефони и банкоматите.

Обратните твърдения били спекулация. Това е просто липса на воля да имаме прозрачни избори, категоричен бе той.

Президентът е в село Славяново за честването на празника на храм "Св. Архангел Михаил". 

Църквата "Св. Архангел Михаил" е символ на непокорството на българския дух и несломимата българска вяра. В най-мракобесните времена на робство славяновци са решили да изградят своя храм на вярата - голям като техните мечти и устойчив като тяхната вяра. Това заяви Радев.

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Изборът е професионален, а не политически, според Иван Гешев