Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава. В това увери очакващите го в кулоарите на парламента журналисти настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров обясни и как процедурата продължава. На заседанието на ВСС има две възможности - гласуване на кандидатурата отново с набиране на не по-малко от 17 гласа и назначаване на Гешев за главен прокурор с указ. Втората възможност е ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура за главен прокурор.

На въпрос как би коментирал мотивите на президента Румен Радев да не подпише указа, Цацаров отговори лаконично: "никак". Освен това на заседанието на прокурорската колегия не можело да бъде предложен нов обвинител номер едно.

БСП зове да не се оказва партиен натиск върху ВСС

БСП зове да не се оказва партиен натиск върху ВСС

От ДПС отказват да коментират

Според Цацаров въпросът не е в това дали Гешев е незаменим или не, а дали се спазва Конституцията. По думите му има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа при условията на обвързана компетентност.

От своя страна заместник-главният прокурор Иван Гешев беше лаконичен, като се аргументира с ангажимент във връзка с днешния празник - Свети Архангел Михаил.

Гешев благодари на държавния глава, че изпълнява Конституцията и конституционните си задължения в обозрим срок. Гешев благодари и на прокурорите и следователите, които са застанали зад него, на Висшия съдебен съвет, който също в по-голямата си част е застанал зад него, но благодари и на магистратите, които са гласували против неговата номинация.

ГЕРБ: Всичко е в ръцете на ВСС

ГЕРБ: Всичко е в ръцете на ВСС

Според Ципов не е задължение и ангажимент на правителството да предлага кандидат за главен прокурор

"Това е един професионален, а не политически избор. Процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична по начин, по който не е прозрачна и открита в една европейска страна", подчерта Гешев, но не отговори на въпроси дали ще се оттегли от състезанието за нов главен прокурор.

По думите му процедурата е разписана в закона и той не се притеснява от това дали са един, двама или петнадесет кандидатите. "Решението колко кандидати са, се взима от прокурорската колегия, която се е обединила около една кандидатура. Има такава възможност и не е нарушение на закона", отбеляза зам.-главният прокурор.

"Аз не виждам проблем. Аз бях сам, когато бях кандидат за зам.-шеф на специализирата прокуратура. Проблем ли беше", запита Гешев и не отговори на повече журналистически въпроси.

В Народното събрание членове на Венецианската комисия проведоха среща със Сотир Цацаров и Иван Гешев. Вчера Венецианската комисия се срещна и с президента Румен Радев, както и с ВСС. 

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

Вчера, 7 ноември, президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС.