Процедурата трябва да продължи и сега всичко е в ръцете на Висшия съдебен съвет. Така депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-министър на МВР Красимир Ципов отговори на социалистите във връзка с неподписването на указа от държавния глава за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

По думите му добре би било да се напомни, че реформата в съдебната система се случила с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. "Тези, които протестират срещу избора на нов главен прокурор бяха в основата на предложенията, визирам представителите на "Демократична България", подчерта Ципов.

По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат за главен прокурор, Ципов обясни, че не е задължение и ангажимент на правителството да го прави. "Ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси", смята Ципов и отсече, че колкото по-малко политиците приказват по тази тема, толкова по-добре.

По думите му решението на държавния глава да не подписва указа е негово конституционно правомощие.

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

Вчера, 7 ноември, президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС.