Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички лидери на политическите партии да не упражняват партиен натиск върху членовете на Висшия съдебен съвет в името на партийни, икономически или лични интереси.

Коментарът си тя направи пред журналисти в кулоарите на парламента по повод решението на държавния глава Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Във ВСС са висши магистрати и те трябва да бъдат водени от закона, вътрешното си убеждение и съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират, призова Нинова ВСС.

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура

Позицията на БСП е, че състезанието за главен прокурор само с един участник не е истинско състезание.

Единственият човек, който би могъл да осигури истинско състезание обаче е бил премиерът Бойко Борисов, защото по закон предложенията се правят от прокурорите или правителството в лицето на правосъдния министър, припомнят червените. Социалистите са се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура за главен прокурор, но "уви тежките му зависимости" не позволили тази смелост. За БСП премиерът е участник в договорката за издигането на един единствен кандидат.

ГЕРБ: Всичко е в ръцете на ВСС

ГЕРБ: Всичко е в ръцете на ВСС

Според Ципов не е задължение и ангажимент на правителството да предлага кандидат за главен прокурор

"БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право да участваме и да въздействаме върху процеса", подчерта Корнелия Нинова. Според нея президентът е изпълнил правото си по Конституция да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

От ДПС отказаха да коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указа. В кулоарите на парламента депутатът Хамид Хамид директно отказа на журналистите.

Хамид припомни, че още в началото на процедурата за избор на нов главен прокурор е предупредил, че политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират това производство. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам, подчерта депутатът от ДПС.

Според Хамид Хамид всеки коментар от всеки политик е начин на влияние в процедурата за главен прокурор и за това отказа да коментира.

Хамид Хамид призова политиците да не тормозят ВСС с коментари

Хамид Хамид призова политиците да не тормозят ВСС с коментари

Според него не е работа на политиците да се месят в избора на главен прокурор

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

Вчера, 7 ноември, президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС.