Асоциацията на прокурорите в България категорично възразява срещу опитите за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу Иван Гешев. Това се посочва в тяхна позиция във връзка с проведената процедура за избор на главен прокурор.

Според тях е бил оказан "недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет", който е целял да се избегне реалният дебат за законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата. Те призовават да бъде зачетена ясната позиция на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители.

"Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии - съдийската и прокурорската. В тази връзка винаги сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме принципите на ненамеса в кадровата политика на съдийската общност, зачитане на независимостта и самоуправлението на съда и уважение към колегите съдии", посочва се още в позицията им.

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

Решението бе взето с 20 гласа "за" и четири "против"

Те подчертават, че никога не биха си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се намесват в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

От Асоциацията на прокурорите призовават процедурата на избор на главен прокурор да бъде завършена при спазване на Конституцията и без да се допуска политическо вмешателство в работата на прокуратурата.

От Камарата на следователите в България също излязоха с официална позиция по въпроса. Те подкрепиха мнението на прокурорите, заявявайки, че процедурата е била публична, прозрачна и съгласно изискванията на закона.

Политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече на гражданите на Република България, посочва се в становището им.

Според тях изместването на фокуса от професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск нарушават закона и правилата за избор на "тримата големи" в съдебната власт.

Призоваха президента Радев към добросъвестност

Призоваха президента Радев към добросъвестност

Данаил Кирилов, Боян Магдалинчев и Иван Гешев

Те призовават членовете на ВСС да отстояват независимостта на съдебната власт и да не допускат институционални и междуличностни конфликти.

От Камарата на следователите изразяват надежда, че процедурата ще приключи в разумни срокове, за да се гарантира стабилността на съдебната система.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

На 14 ноември на пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".