Правосъдният министър Данаил Кирилов призова президента Румен Радев добросъвестно да подпише указа за назначаването на Гешев за нов главен прокурор - в рамките на между 3 и 7 дни. Това стана на брифинг след като Пленума на ВСС повтори избора на Иван Гешев за нов главен прокурор с гласа гласа "за".

Данаил Кирилов смята, че държавният глава по Конституцията няма опцията да се съобразява и неговата реакция е обвързана от конституционната норма. 

Атанас Славов: Президентът може да сезира КС за избора на Иван Гешев

Атанас Славов: Президентът може да сезира КС за избора на Иван Гешев

Трудното за Гешев тепърва предстои, смята Зинаида Златанова

"Така се подписват указите за награждаване, назначаване на посланици", отбеляза правосъдният министър и заяви, че ако президентът не подшие указа до една седмица може да е сигнал към тежестта на конституционните норми. Според Кирилов, ако не се подпише указа добросъвестно, това би било отношение конкретно към избора за нов главен прокурор.

От своя страна председателстващият ВСС Боян Магдалинчев изтъкна, че изхождайки от характера на избора, това е трябвало да се случи - преизбирането на Иван Гешев за главен прокурор.

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

Решението бе взето с 20 гласа "за" и четири "против"

Иван Гешев също заяви, че Конституцията е категорична, че при повторен избор на главен прокурор от ВСС президентът действа в условията на обвързана компетентност. ВСС действа в условията на оперативна самостоятелност, посочи Гешев.

"Всяко решение на Конституционен съд действа за в бъдеще. Каква хипотеза ще възприеме президентът не знам, но аз съм сигурен, че държавният глава ще спази Конституцията", смята Иван Гешев.

По думите му, за да е сигурен, че е следващият главен прокурор, трябва да има указ на президента. Гешев се надява президентът да спазва Конституцията така, както го е правил до настоящия момент.

По думите на Гешев това е една безпрецедентна в рамките на ЕС, България и в света процедура по избор на главен прокурор. Ние можем да кандидатстваме за Гинес за начина, по който се провежда процедурата, според Гешев. Ако някой твърди, че не е публична, значи става въпрос за безпринципност, не се интересува от закона, а се интересува да бъде провален определен кандидат, обясни Гешев.

ВСС продължава процедурата по избор на главен прокурор
Обновена

ВСС продължава процедурата по избор на главен прокурор

Цацаров е категоричен, че никой не омаловажава казаното от президента

"Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска говориха политически и без всякаква липса на правни доводи", коментира още новоизбраният главен прокурор Иван Гешев. Той коментира и думите си спрямо магистрата Атанаска Дишева, че пред нея стои прекрасна кариера като общински съветник, като нормална реплика.

Иван Гешев би се радвал да смени кариерата си като стане общински съветник, след като приключи кариерата му като главен прокурор. "Ако й бях казал добър ден, пак щеше да го види като заплаха", смята новоизбраният главен прокурор.

Първото гласуване за Иван Гешев беше на 24 октомври. Тогава той получи 20 гласа "за" и 4 "против". До повторно гласуване на кандидатурата на Иван Гешев се стигна, след като на 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване и го върна на ВСС. Днес Иван Гешев получи отново 20 гласа "за" и така Пленумът на Висшия съдебен съвет потвърди избора си