ВСС да гласува как да процедира от тук нататък - дали да се открие нова процедура, или да се продължи сегашната процедура за избор на нов главен прокурор. За това призова магистратите главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на ВСС по прегласуването на избора за нов обвинител номер едно.

Коментарът си той направи във връзка с предложението на председателя на ВКС Лозан Панов да бъде инициирана нова процедура за избор на нов главен прокурор.

Предложението на Цацаров пред ВСС е дали се открие нова процедура, или настоящата процедура да продъжи след гласуване.

По отношение на думите на президента и връщането на указа се използвали няколко различни термини - съображения и позиция. В юридическия смисъл на думата няма мотиви и не съдържа каквито и да било аргументи според Цацаров.

Дали има или няма мотиви всеки един от магистратите може да го види, след като отвори Държавен вестник.

Сред сигнали за бомба Лозан Панов иска нова процедура за главен прокурор
Обновена

Сред сигнали за бомба Лозан Панов иска нова процедура за главен прокурор

Президентската институция се превръщала в нотариат, който само заверява решения на ВСС

Мотиви за връщането на указа за нов главен прокурор няма, но президентът направи обръщение към медиите. Никой не омаловажава казаното от Румен Радев, защото всеки от нас, когато дава своя вот, трябва да гласува и да мисли върху това, което държавният глава е казал, подчерта Сотир Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна, че указът на президента не съдържа каквито и да е юридически мотиви, както и предният указ - за избирането на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). "Нека не спекулираме, че в указа на държавния глава има мотиви. В указа няма мотиви. Най-малкото заради своята откритост позицията на президента трябва да бъде преценена и да бъде уважавана", каза още настоящият главен прокурор.

Членовете на ВСС изказаха различни мнения и предложения за това какво точно да бъде гласувано, включително бяха изказани мнения, че решението може да бъде атакувано в Конституционния съд.  

В крайна сметка след ожесточен спор и гласуване кое от двете предложения да бъде гласувано - на Даниела Машева или на Атанаска Дишева, магистратите гласуваха предложението на Машева - "за" или против" да продължи настоящата процедура за главен прокурор. 20 гласа бяха дадени "за", а четири "против". Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на част от магистратите за прекратяване на настоящата процедура за главен прокурор.

По време на дебатите "за" или "против" инициирането на нова процедура за главен прокурор правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че трябва да се прегласува същото предложение за избор на нов главен прокурор, както на първото гласуване. Според него повторното предложение в случая на конституционната разпоредба означава защита на кандидата за главен прокурор. Кандидатът за главен прокурор има правото да бъде гласуван повторно и само чрез неуспешното повторно гласуване може да бъде започната нова процедура, е тезата, която защитава Данаил Кирилов.Кирилов не е съгласен с опита да се въведе конституционно несъответствие в Закона за съдебната власт. Даниела Машева заяви, че не е необходима нова процедура за избирането на обвинител номер едно.

Стана ясно, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков подкрепя изцяло становището на главния прокурор Сотир Цацаров, че няма мотиви в юридическия смисъл на думата във връщането на указа за назначаването на нов главен прокурор от страна на президента Румен Радев.

Пламена Цветанова от квотата на Народното събрание заяви, че ще гласува против предложението да бъде прекратена процедурата и започването на нова такава. Олга Керелска обяви, че трябва да бъде започната нова изначална процедура за избор на нов главен прокурор. "Ние няма какво да прекратяваме или да продължаваме, а трябва да започнем отново, за да се уверим, че не е допусната политическа намеса в нашия избор", подчерта Керелска. Според нея трябва да започне нова процедура при гаранции политическите сили да не се намесват в нея.

В дебатите се включи и главния прокурор Сотир Цацаров, според когото при така направените предложения за започване новата процедура - първо трябва да се прекрати старата. Главният прокурор отговори и на призива на Лозан Панов да се види каква е практиката на ВСС, по-точно при повторното гласуване на председателя на ВАС преди две години, като цитира дискусията тогава от протоколите.

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването. Подобен казус се състоя при избора на председател на ВАС преди две години.

Въпреки приетото във ВСС решение бе записано протоколът от избора бъде изпратен възможно най-бързо на президента, самият Румен Радев настоя да се запознае първо със стенограмата от изслушването и между двата тура на местните избори Румен Радев предупреди, че "няма да действа под натиск".