Президентът Румен Радев има основание да сезира КС за избора на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на Атанас Славов, който е доктор по конституционно право, пред bTV.

Припомняме, днес пленумът на ВСС повторно избра Иван Гешев за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".

На брифинг след повторния избор на Гешев правосъдният министър Данаил Кирилов призова президента Румен Радев добросъвестно да подпише указа за назначаването на Гешев за нов главен прокурор - в рамките на между 3 и 7 дни. 

Тома Биков пожела успех на Гешев

Тома Биков пожела успех на Гешев

Депутатът от ГЕРБ очаква президентът Румен Радев да спази закона

"В рамките на един и същи конституционен текст са действали различни законови модели, някои от тях взаимно изключващи се. Според предишния законов модел, ако президентът върне процедурата, тя спира и започва отново. По сега действащия законов текст, ВСС има право да реши дали да продължи досегашната или да стартира нова процедура", обясни Атанас Славов.

В един от докладите по механизма за сътрудничество и проверка изрично се обръщаше внимание на законодателството в сферата на съдебната власт, каза Славов. Той припомни, че Конституцията не предвижда един кандидат и едноличен избор като на конгрес на БКП, а някаква форма на състезателност, иначе няма нужда от конкурс. 

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

Решението бе взето с 20 гласа "за" и четири "против"

Атанас Славов припомни процедурата за избор на главен прокурор. По Конституция се предвижда президентът да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но той може да сезира и Конституционния съд, обясни Славов.

В студиото бе и бившият правосъден министър в кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова. Тя не е изненадана от повторния избор на ВСС на Иван Гешев за главен прокурор. Според нея много е важно какво ще се случи от тук нататък в бъдеще.

"Имаме редици нерешени въпроси - например за отговорността на главния прокурор, която ЕС постави нееднократно като нерешен. Президентът също така по никакъв начин не обсъди личните качества на Иван Гешев. Той говори институционално - по това каква е процедурата и до какво е довела тя", каза Златанова.

По думите й трудното за Иван Гешев тепърва започва.