Всеки има право да изразява гражданската си позиция. Това заяви в Русе Иван Гешев по повод на протестите срещу избирането му за втори път от Висшия съдебен съвет за главен прокурор, съобщава БТА.

Той посочи, че едни харесват процедурата, а други - не.

"Вие смятате, че протестите са големи, а други, че не са толкова големи, че има около 100 човека, например. Въпрос на гледна точка - всеки вижда каквото иска", коментира Гешев пред медиите.

Той заяви, че една олигархична политико-икономическа група се притеснява от закона, защото няма практиката да го спазва, и не иска да има избор, който не й харесва. Това по негови думи било безпринципност.

Прокурори и следователи възмутени от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев

Прокурори и следователи възмутени от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев

Те са категорично против опитите за нагнетяване на напрежение в обществото

Гешев бе категоричен, че няма как всички да харесват главния прокурор.

"Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Така един кръг от хора, които не спазват закона в резултат на действията на прокуратурата, няма да харесват главния прокурор", подчерта той.

Запитан дали е правилно, че има само един кандидат за поста, Гешев заяви, че това не противоречи на закона. По негови думи и преди е имало по един кандидат за висока длъжност, но тогава никой не е повдигал въпроса. Ставало дума за двойни стандарти според него.

Той подчерта, че през последните три години прокуратурата е работила много активно, засягайки огромни по негови думи икономически, финансови и дори политически интереси.

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

Решението бе взето с 20 гласа "за" и четири "против"

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

На 14 ноември на пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".

По-рано днес прокурори и следователи изразиха възмущението си от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев.

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура