Намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс.
Това заяви бившият вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев пред БНТ. Сега Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Като пример юристът даде предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател.

Юристи разтревожени от влиянието на популизма в Наказателния кодекс

Юристи разтревожени от влиянието на популизма в Наказателния кодекс

Панайотов: Социалните проблеми не могат да се разрешат с промени в НК

Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността. Това е доказано с множество изследвания, категоричен е Вълчев.

През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения", заяви иронично юристът и даде за пример промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). КСО е изменян и допълван 13 пъти за една година.

С промените в Закона за бюджета на здравната каса се правят поправки в 17 други закона. Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява, категоричен е преподавателят по право.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Относно идеите на новия правосъден министър Даниел Кирилов, с които се дава възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Вълчев смята че всеки трябва да може да бъде разследван. Нужно е да се гарантира баланс, така че да не се стигне до саморазправа.