Седем души, включително и чужд гражданин - афганистанец, са задържани по време на специализирана операция на МВР и ДАНС за разбиване на организирана група за трафик на чужденци.

Операцията е проведена вчера, а арестуваните са с мерки от 72 часа. Групата е действала на територията на Бургас, Пазарджик, Благоевград и Перник, като е превеждала чужденци перз територията на България – вкарвала е мигрантите през държавната граница, след което ги е извеждала към страни от Западна Европа. Те са „работили” през цялата 2015 година.

При разбиването на групата силите на реда са задържали и над 40 чужденци, които в момента са били незаконно у нас и са чакала транспортирането си към Запада.

За престъпната дейност на групата са събрани доказателства при извършените претърсвания и изземвания в сгради и автомобили. Конфискувани са банкови карти, документи за парични преводи, компютри и други. Афганистанецът е пребивавал законно в страната.

Днес, 3 февруари, са им повдигнати обвинения. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за постоянното им задържане.