Ръководствата на прокуратурата и на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) подписаха съвместна заповед за създаването на Национално междуведомствено звено, което да координира дейността на двете институции за осигуряване на взаимодействието им по време на предизборната кампания, в деня на предсрочните парламентарни избори и до обявяването на резултатите от вота на 2 април от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Документът регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бързо и ефективно противодействие на престъпленията, свързани със законосъобразното провеждане на на изборите за 49-ото Народно събрание, съобщават от прокуратурата, като обясняват, че създаването междуведомственото звено е регламентирано в чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс, съгласно който "главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания".

Според прокуратурата законовият текст задължава главния прокурор и министъра на вътрешните работи да организират и осигурят взаимодействието на ръководените от тях институции.

ДАНС и прокуратурата подписаха заповед за сътрудничество за изборите

ДАНС и прокуратурата подписаха заповед за сътрудничество за изборите

Създава се и Национално междуведомствено звено

"Създаването на Национално междуведомствено звено би могло да гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и Изборния кодекс правов ред. Трайно установената добра практика, доказала своята ефективност и ефикасност чрез функционирането на Национално междуведомствено звено за съвместни действия на институциите, съгласно нормативно установените им правомощия, допринася за осигуряване на честни и прозрачни избори и води до по-добро взаимодействие и координация, каквито са очакванията на българските граждани и на европейските ни партньори", обясняват още от държавното обвинение.

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще работи и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. Граждани и организации могат да подават сигнали и на електронните адреси на структурите на прокуратурата в страната, публикувани на интернет страницата на институцията.

Припомняме, че в края на февруари главният прокурор на Иван Гешев предложи на председателя на ДАНС Пламен Тончев и служебния вътрешен министър Иван Демерджиев да бъде създадено традиционното вече междуведомствено звено, което за пореден път не беше подкрепено от МВР-шефа.