Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение заради противоконституционна дейност, съобщиха от Върховната касационна покуратура. От Сдружението твърдят, че в страната има македонско малцинство (каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г.).

С политически цели от Сдружението искат да наложат защита на това несъществуващо етническо малцинство, показва проверката на прокуратурата.

Борисов съветва македонците да забравят антибългарската реторика

Борисов съветва македонците да забравят антибългарската реторика

Когато някой каже, че България е фашистки окупатор, означава, че няма да му помагаме

"Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл. 44 ал.2 от Конституцията на Р България", се казва в исковата молба.

Според текста: "Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.".

Случаят започнал да се разплита след като главният прокурор Сотир Цацаров е сезиран от Държавна агенция "Национална сигурност" за регистрирано сдружение с нестопанска цел. Името на сдружението е "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" със седалище град Благоевград.

Това сдружение цели разрушаване на единството на нацията и представлява заплаха за националната сигурност, установяват правните органи.

От името на главния прокурор справката от ДАНС е препратена на Окръжна прокуратура в град Благоевград.

От Благоевградската прокуратура след проверка случая, сезираха днес - 21 ноември 2019 г., Окръжния съд в града с искане за прекратяване дейността на "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права".

Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. 

ВМРО алармира главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство у нас

ВМРО алармира главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство у нас

Каракачанов сигнализирал за опасна дейност на две НПО-та от Благоевград

Припомняме, вчера - 20 ноември, стана ясно, че вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов сигнализира за опасна дейност от две НПО-та, регистрирани в Благоевград. В уставите им има цели и задачи, сходни със забранената у нас партия "ОМО - Илинден - ПИРИН", на която през 2009 г. съдът отказа регистрация на партия ОМО "Илинден".

Сред учредителите на едното сдружение фигурират и имена от ръководството на въпросната противоконституционна организация, уточнява в сигнала си вицепремиерът.

В тази връзка Каракачанов е поискал от главния прокурор прекратяване регистрацията на двете сдружения - "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" и "Антични македонци".