Държавата отнема собственост за над 1 млн. лева от италианския бизнесмен Лино Тонан, съобщиха от КОНПИ. Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване на решението на Пловдивския апелативен съд. С него по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) от италианския гражданин Лино Тонан се отнема собственост за 1 312 617 лв., съобщиха от комисията.

Процедурата срещу него е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

През 2009 г. той е признат за виновен в укриване на данъци за 2 398 млн. лв. и водене на двойно счетоводство и получи присъда от 4 години затвор.

В полза на държавата от Лино Тонан се отнемат седем апартамента в Пловдив с площ между 58 кв метра и 98,37 кв метра, цехът му за печене на кафе в село Цалапица, четири ниви и три стопански постройки в Цалапица, Йоаким Груево и Чешнегирово.

На отнемате подлежат три автомобила, левовата равностойност от продажбата на автомобил, както и левовата равностойност на дружествени дялове от две фирми.

Въпреки съдебното решение, държавата няма да стане собственик на един от автомобилите, „Порше Кайен С“, тъй като с него Тонан е напуснал страната през 2009 г. още преди приключването на наказателното производство.