Ще бъдат изплатени обезщетения в размер на общо 18 254 лв. в изпълнение на три решения на Европейския съд по правата на човека. Това реши днес Министерският съвет.

Решенията по делата срещу България са постановени в периода от 10 октомври до 12 декември 2019 г.

По делото "О.Д. срещу България" жалбоподателят е сирийски гражданин. Пред Европейския съд той твърди, че ако бъде експулсиран в Сирия, има опасност за живота му и риск да бъде подложен на нечовешко и унизително отношение. ЕСПЧ напомня, че има абсолютна забрана едно лице да бъде експулсирано в държава, в която има реален риск да бъде подложено на отношение, противоречащо на тази разпоредба, дори когато същото лице представлява заплаха за националната сигурност на експулсиращата държава. Според съдът в настоящия случай има такъв риск и приема, че ако жалбоподателят бъде експулсиран в Сирия, ще бъдат нарушени чл. 2 и 3 от Конвенцията. Съдът присъжда на жалбоподателя единствено сумата от 2500 евро за разходи и разноски.

България вече не е в топ 10 по осъдени в Страсбург

България вече не е в топ 10 по осъдени в Страсбург

Това се случва за първи път от 1995 г.

Жалбоподателят по делото "Думагас срещу България" е дружество, регистрирано в Румъния и осъществяващо транспортни и логистични услуги. Митническите органи открили недекларирани стоки в три камиона на жалбоподателя. Камионите били иззети като веществени доказателства, а срещу шофьорите са образувани наказателни производства за контрабанда, които завършват със споразумения, включващи отнемането на камионите. В решението си Евросъдът счита, че е нарушен балансът между правото на жалбоподателя на защита на притежанията му и обществения интерес. Той присъжда на жалбоподателя само направените разходи и разноски в размер на 800 евро.

По делото "Илиева срещу България" през 2010 г. апартаментът на жалбоподателката и помещенията на компания й са претърсени от полицейски служители, които не представят съдебно разрешение. Иззети са вещи и от двете места. На следващия ден Окръжният съд в Добрич одобрява протоколите от претърсванията. Съдът приема, че претърсванията на апартамента и офиса са незаконна намеса в правата на жалбоподателката по чл. 8 - право на зачитане на личния и семеен живот. Върху претърсванията не е осъществен предварителен съдебен контрол и не е извършен ефективен последващ контрол, тъй като съдията само е подписал протоколите, без да изложи причини за одобряването им. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателката сумата от 6000 евро за претърпените от нея неимуществени вреди и 33,30 евро за разходи и разноски.

България плаща близо 1 млн. лв. по дела в ЕСПЧ

България плаща близо 1 млн. лв. по дела в ЕСПЧ

Над 460 хил. евро отиват по делото "Ченгелян и други срещу България", за собствеността на Павлитовата - Синята къща в Пловдив