Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу двама бивши служители в различни структури на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Велико Търново за склоняване и съставяне на официални документи с невярно съдържание, за спомагане на други лица за избягване на наказателно преследване и за подкуп. Престъпленията са извършени от 26 юни 2019 г. до 10 септември 2020 г. във Велико Търново и са квалифицирани по чл. 311, ал. 1, по чл. 294, ал. 4 и по чл. 304б, ал. 1 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Единият, полицай в РУ-Велико Търново, е обвинен, че е накарал колегата си от сектор към ОДМВР да състави 4 протокола от тестване за алкохол с неверни данни.

Главсекът на МВР увери - без привилегии за бизнесмени с прякори

Главсекът на МВР увери - без привилегии за бизнесмени с прякори

Ако има сигнали за който и да било от тях, ще има проверки, категоричен е Петър Тодоров

Другият е обвинен, че е съставил 9 протокола с невярно съдържание, 4 от които - в съучастие с първия подсъдим. Стойностите на пробите с действителен резултат над 1,2 промила алкохол той занижил до 1,2 промила, а на тези с резултат от 0,5 до 1,2 промила алкохол - под 0,5 промила. Протоколите били използвани като доказателство пред съда. Производствата срещу нарушителите със занижена стойност на концентрацията на алкохол под 0,5 промила били прекратявани и не им била налагана санкция. На тези със занижена стойност под 1,2 промила, било налагано административно наказание и срещу тях не било образувано наказателно производство за извършено престъпление по чл. 343б от НК. Така двамата бивши полицаи подпомогнали общо четирима души, извършили престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, да избегнат наказателно преследване.

Постоянен арест за двамата катаджии, хванати с подкуп в Благоевградско

Постоянен арест за двамата катаджии, хванати с подкуп в Благоевградско

Според съда има достатъчно доказателства, че подсъдимите са извършили това, за което са обвинени

Първият подсъдим е обвинен също, че в четири случая е поискал и взел общо 6 900 лева подкуп, за да упражни влияние върху колегата си да заниши резултатите за алкохол в кръвните проби на три лица.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.