Специализираната прокуратура предаде на съд четиримата производители на фалшиви евро и долари в хотел "Кантилена 2" в Слънчев бряг.

Срещу тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на неистински доларови и еврови банкноти и разпространяването им в страната.

Припомняме, те бяха задържани на 20 октомври миналата година при специализирана операция в курортния комплекс. В подземния гараж на хотел "Кантилена 2" беше открита оборудвана печатница. На мястото бяха задържани ръководителят на групата Иван Тодоров и собственикът на хотела Александър Крихтин, докато произвеждали фалшивите банкноти.

Хотел в "Слънчев бряг" работел и като фабрика за фалшиви евро

Хотел в "Слънчев бряг" работел и като фабрика за фалшиви евро

ГДБОП, Сикрет сървиз и Европол с операция, достойна за роман

Бяха иззети 23 009 листа с отпечатани и изображения на неистински банкноти с номинал 50, 100 и 500 евро и 50 щатски долара.

Тодоров е предаден на съд за ръководенето на групата от създаването й през януари 2018 г. до неутрализирането й 20 октомври същата година. Той лично е контролирал производството и разпространението на фалшификатите - при 4 сделки продал на служител под прикритие общо 301 неистински банкноти от по 100 евро и 297 банкноти от по 50 долара. В дома му в Пловдив бяха открити 23 009 броя готови фалшиви банкноти в евро и долари на обща стойност 2 170 000 евро и над 100 000 щатски долара.

Искат постоянен арест за четирима, подготвили фалшиви €10 млн. и $1,600 млн.

Искат постоянен арест за четирима, подготвили фалшиви €10 млн. и $1,600 млн.

Фалшивите копюри са с изключително високо качество

От своя страна хотелиерът Крихтин предоставил помещение за нелегалната печатница и бил пряко ангажиран в производството на фалшивите банкноти.

Иван Тодоров и Александър Крихтин са с мерки за неотклонение "Задържане под стража". Разпоредено е превеждането им в Софийския затвор. Другите двама предадени на съд са с определени парични гаранции от по 5 000 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по делото.

В Спецпрокуратурата разясняват за нелегална печатница за фалшиви евро

В Спецпрокуратурата разясняват за нелегална печатница за фалшиви евро

Прокурорите Иван Гешев и Димитър Петров обясняват, че тя била най-модерната