Съдът на европейската общност ще се произнесе, че при противоречия във вътрешното ни законодателство валидни трябва да бъдат законите, хармонизирани с европейските директиви.

Това уверено заяви адвокатът Незрет Бабучев, който е сезирал европейските институции за противоречивата съдебна практика у нас по спорове с „Топлофикация".

Бабучев съобщи, че има двеста спечелени дела срещу „Топлофикация" и 50 загубени в рамките на година. Той изрази недоумение от отказа на Върховния касационен съд по споровете с „Топлофикация".

Според него до един два месеца ще има решение на най-високо равнище за това кое право е приложимо.

Бабучев съобщи абсурден случай, при който на човек с демонтирани радиатори и без топла вода Топлофикация му начислила сметка в размер на 16 хил. лв. за периода от март 2000 година до август 2009 година.

Други абсурди, свързани с „Топлофикация" добре познати на софиянци, а вероятно и на абонати в провинцията, са изложени от Емил Измирлиев в книгата „Бандитската топлофикация".

Авторът се представи като единствения българин кандидат за Гинес, тъй като бил направен насила абонат на „Топлофикация".

„Топлофикация" дала фактури с невярно съдържание, подчерта той и се аргументира, че те се базират на прогнозни данни, което не е редно.

По думите на Измирлиев някогашният шеф на „Топлофикация" Вальо Топлото бил заменен с Петко Студеното (Петко Милевски), а после от сегашния й шеф Стоян Доволното (Стоян Цветанов). Изимирлиев поясни, че сегашният шеф на "Топлофикация" получавал 20 хил. лв. и бил доволен да плаща сметка 300 лв. за парно.

Искам окончателно решение на Конституционни съд, за да няма противоречива съдебна практика и да се хармонизира енергийният закон, защото той сега е образец за крепостничество , заяви Бабучев.

„Топлофикация" не може да покаже документ, че някой абонат по свое желание й е станал потребител, изтъкна Измирлиев и настоя на „Топлофикация" да й бъде отнет лиценза.

Най-ощетени от „Топлофикация" са тези, които не искат да бъдат абонати, изтъкна още Измирлиев и отбеляза, че за да се откаже човек от парно, зависи от съседите.

Той съобщи още, че 70% от жалбите при омбудсмана са именно срещу Топлофикация.

Бабучев настоя и за кардинално решаване на проблема с цените на енергоносителите, което според него е постижимо само чрез международна регулация. Илюзия е да се говори за конкуренция в енергийния сектор.