И днес делото срещу групата на Христофорос Никос Аманатидис - Таки и Христо Хрант Вартерян не можа да стартира в Специализирания наказателен съд.

Множество процесуални пречки наложиха отлагане на делото за друга дата. Основната причина бе неявяването на един от подсъдимите, Михаил Димитров, нередовно призован. В залата не присъства и негов защитник, а само дъщеря му Велина Димитрова.

От справка на МВР стана ясно, че Димитров е арестуван на 3 юни 2014 г. в Истанбул за трафик на наркотици. Провеждането на задочна процедура по наказателния процес у нас ще наруши конституционното право на защита на Димитров. Съдът изиска допълнителна информация чрез правно уредения механизъм - Молба за правна помощ, чрез българското правосъдно министерство до турското, така че да започне процедура по екстрадирането на подсъдимия за делото у нас.

Всички останали подсъдими се изправиха пред спецсъда. Припомняме, обвиняеми по това дело са Борис Борисов, Камен Балбузанов, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Иванов, Веселин Владимиров, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов, и Георги Лазаров.

Въпреки присъствието им, се оказа, че днешното заседание е обречено на провал и по други причини. Делото срещу „чуковете" съвпадна с друго дело, с което адвокатът на Камен Балбузанов бе ангажиран в Окръжен съд -Бургас.

Доста имена от тази група се „радват" на широка популярност, като част от тях са свързани с клуба на Левски „София-Запад". Антон Калчев е негов шеф, а братята Ермалаеви - членове. Последните двама бяха обвинени и за взрива пред централата на РЗС в София.

Камен Балбузанов - Куката пък бе нападнат през 2012-а в бургаско заведение. Главата му бе жестоко разцепена с мачете, но той оцеля. До момента Куката е оцелял при две покушения срещу него, извършени в Плевен през 2008 и 2009 година. При второто той оживя, след като бе прострелян четири пъти.

В миналото Балбузанов се спрягаше за близък до Антон Милтенов-Клюна, който държеше част от наркопласьорите в София. През лятото на 2005-а година Милтенов, заедно с двама свои авери, бе показно разстрелян в центъра на столицата.

Подсъдимият Антон Калчев пък пожела да му бъде назначен служебен защитник, тъй като е оттеглил пълномощията от досегашния. Пред съда той мотивира желанието си с недоброто си финансово състояние, понеже не работи в момента. Освен това Калчев се оплака, че адвокатът не му защитава интересите.

Радостин Бързанов също бе лишен от защитата на двамата си адвокати днес. Адв. Менко Менков не успя да присъства на заседанието, тъй като е ангажиран с друго дело в Окръжен съд Варна. Адв. Станислава Каракушева пък е посочила в молба за отлагане на делото, че е в отпуск поради бременност от 24 август до 4 октомври 2014 г.

Прокурорът също изрази становище, че са налице процесуални пречки за даване на ход на днешното заседание, а именно неявяването на част от адвокатите.

Адвокатът на ММА боеца Любомир Симеонов, познат още като Любо-Чука, отбеляза, че даването на ход на делото ще бъде изпитание и за следващи заседания поради неявяването на защитници. Според адв. Иво Найденов процедурата по екстрадирането на Михаил Димитров за делото ще отнеме доста време.

За следващото заседание ще трябва да бъде осигурен и адвокат на Веселим Ермалаев, тъй като досегашният работи и живее в Хасково и не може да присъства на заседанията.

Следващото заседание е насрочено за 31 октомври от 10.00 ч., а дотогава се очаква провинилият се в Турция Михаил Димитров да бъде екстрадиран за делото в България.

Припомняме, групата, получила респектиращото си прозвище „чуковете" и създадена от Таки и Вартерян, е обвинена за това, че в периода 2007 г. - декември 2010 г. в София под формата на въоръжена Организирана престъпна група (ОПГ), е участвала в наркоразпространение, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди.