17 състав на СГС с председател Лада Паунова даде ход на делото срещу братята Маринови - Големия и Малкия Маргин, обвинени в опит за предумишлено убийство по член 117, участие в организирана престъпна група и незаконно притежание на оръжие.

Те са обвинени в подготовката на убийството на генерал Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и покойния Иван Тодоров-Доктора.

Пред съда бе разгледана тройната съдебно медицинска експертиза на Големия Маргин, направена от доктор Васил Каракостов в клиниката по неврохирургия „Свети Иван Рилски".
Той е привлечен в качеството на вещо лице по делото.

Припомняме по-големият брат се оплаква от камъни в бъбреците, дискова херния, хемороиди и стомашно-чревни проблеми.

Поставен бе и въпросът за съдебно медицинската експертиза на обвиняемия Веселин Тошев, направена в болницата на централния софийски затвор.
Неговата експертиза ще бъде разгледана от съда на 9 ноември.

Според анализа на заболяването на Красимир Маринов - медиална дискова херния, то изисква оперативно лечение, ако не незабавно, то в най-кратки срокове.
В противен случай съществува заплаха от увреждане на някои жизненоважно органи.

Д-р Каракостов посочи, че преди да се пристъпи към оперативно лечение, трябва да се направи изследване с ядрено-магнитен резонанс , както и цялостно неврологично изследване.

След като изслуша  и прие експертизата и изслуша аргументите на защитата на обвиняемия,  съдът прецени, че ако не бъде оставен в ареста Красимир Мринов с оглед на миналите му деяния, е налице сериозна възможност той да се укрие и да извърши нови криминални престъпления.
Съдът реши да не бъде отменяна мярката му за неотклонение с оглед на здравословното състояние.
Относно належащата оперативна интервенция съдът прецени, че не е спешна и може да бъде отложена напред във времето.

Смятам, че още е рано да се прави преценка, каза в една от почивките в кулоарите на съда държавният обвинител по делото, прокурорът Николай Кокинов.
Нека нещата стигнат до пледоарии, тогава ще коментираме.
Много неща има, но няма да коментирам на този етап доказателствата, посочи още прокурор Кокинов.
На въпрос на журналисти как ще коментира желанието на Красимир Маринов да заведе дело в Страсбург,  Кокинов отговори, че това е негово право.

Съдът прие и съдебната медицинска, психиатрична, психологична и химическа експертиза на свидетеля по делото Велин Добрев.
Тя е направена по настояване на адвокат Траянова и бе представена от доц. Щърбанов.

Според доц. Щърбанов и направената експертиза няма данни за промени в психическото състояние на подсъдимия, аномалии и трайни психически увреждания вследствие употребата на наркотични вещества след 1999г.
Същевременно пред съда бе посочено, че съществува по-съвършен метод за анализ, който се използва на запад и може да установи аномалии с по-голяма давност.
Правят се анализи на космите на главата.