Започва отначало разглеждането на делото за катастрофата със загинало бебе през 2019 г., (НОХД №1/2021 г.) обвиняеми по което са бившият лидер на ДОСТ Лютви Местан и бащата на детето Юсеин Ахмед. Това съобщават от Окръжия съд в Кърджали.

Причината е пенсиониране на досегашния съдия-докладчик по делото, което започва отначало - от фазата на съдебното производство,на основание чл.258, ал.1 и ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Обвиненията срещу Местан и Ахмед са за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "в" във връзка с чл. 342, ал. 1, предл. трето от Наказателния кодекс - причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Делото е преразпределено на нов съдия-докладчик и насроченото за 8 септември 2023 г. открито съдебно заседание е отложено за неопределена дата, на която да се проведе ново разпоредително заседание с призоваване на страните и уведомяване на пострадалите.

Припомняме, че че Лютви Местан беше привлечен към наказателна отговорност за причининяването на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали. Казусът влезе съда през 2021 г. Подсъдими са Местан и бащата на детето Юсеин Ахмед.

През юни и през юли т.г. гледането на делото бе отложено заради неявяване на Лютви Местан под предтекст, че има здравословни проблеми. През септември 2021 г. заседание по делото беше отложено пък заради неявяване на двама свидетели.

Отново удължиха разследването на катастрофата с Лютви Местан

Отново удължиха разследването на катастрофата с Лютви Местан

Вещите лица не са готови с авто-техническата експертиза