Отложиха делото за катастрофата, по което лидерът на ДОСТ Лютви Местан е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе, съобщават от "24 часа".

Причината е неявяването на двама свидетели.

Защитата на Местан твърди, че става въпрос за лекарите, оказали първа помощ на пострадалите при пътния инцидент.

Адвокатът на подсъдимия е категоричен, че техните показания са от съществено значение за хода на делото, за да бъде определена точната причина за смъртта на бебето.

Той и Местан поискаха от Окръжния съд в Кърджали вещите лица, изготвили петорната автотехническа и седморната комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертиза, да бъдат разпитани, след като двамата лекари дадат показания.

Местан провежда самостоятелен експеримент, за да докаже невиността си

Местан провежда самостоятелен експеримент, за да докаже невиността си

След като съдът не уважи искането му за това

В крайна сметка магистратите решиха да приемат искането на защитата и отложиха гледането на делото за 22 ноември.

Преди това в съдебна зала беше приета експертиза за автентичността на видеозаписи от района на катастрофата.

Съдът разпита и 77-годишния Йордан Каймаканов, чиято фирма е собственик на автомобила, управляван от Местан при катастрофата. Колата била дадена на обвиняемия няколко месеца преди катастрофата от синовете на свидетеля. Според него целта била Местан да използва автомобила известно време и ако му хареса, да го закупи.

Припомняме, Лютви Местан беше обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Лютви Местан не разбирал обвинението в делото за загиналото бебе в катастрофата

Лютви Местан не разбирал обвинението в делото за загиналото бебе в катастрофата

Адвокатът му иска прокурорско бюро

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.