Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

На 14 април започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за катастрофа на път І-5, км. 361 от Кърджали към ГКПП-Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.

На 15 април, Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. "в" във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.

Лютви Местан може да пътува в чужбина

Лютви Местан може да пътува в чужбина

Съдът отмени забраната му да напуска страната

До главния прокурор са постъпили молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването.

Цацаров преценява, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия. Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на пострадалото дете.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по-голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП - Кърджали.

До четвъртък Местан трябва да си плати гаранцията, реши съдът

До четвъртък Местан трябва да си плати гаранцията, реши съдът

Има достатъчно доказателства за съпричастността му към катастрофата

Припомняме, Местан е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април на разклона за село Загорско край Кърджали. Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

В края на миналата седмица прокуратурата за втори път наложи на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му. Към момента обаче той отново обжалва мярката пред съда.Лидерът на ДОСТ има и забрана да напуска страната.

Лютви Местан обжалва гаранцията си и забраната да напуска страната

Лютви Местан обжалва гаранцията си и забраната да напуска страната

Жалбите са внесени в съда за разглеждане заедно с материалите по делото