Лидерът на ДОСТ Лютви Местан може да пътува в чужбина. Решението е на Кърджалийския окръжен съд, който окончателно отмени мярката "Забрана за напускане пределите на Република България".
Тя бе наложена на лидера на ДОСТ Лютви Местан, който е обвиняем за причиняване на катастрофа със загинало дете, съобщи bTV.

Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Местан

Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Местан

ВКП да оказва засилена помощ на прокурорите от Кърджали

Според магистратите забраната се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда.

"Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина", гласи съобщението на съда.

Припомняме, вчера съдиите решиха, че до четвъртък Местан трябва да плати своята гаранция от 10 000 лева.

До четвъртък Местан трябва да си плати гаранцията, реши съдът

До четвъртък Местан трябва да си плати гаранцията, реши съдът

Има достатъчно доказателства за съпричастността му към катастрофата

Прокуратурата все още установява има ли престъпление в катастрофата с Лютви Местан, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод катастрофата.
Тя посочи, че вече е започнало наказателното производство за причиняване на смърт по непредпазливост в резултат на нарушение на правилата на Закона за движение по пътищата. Арнаудова припомни всички наложени мерки за процесуална принуда на Местан до този момент и изрази съжаление, че са били отменени.

По думите й само паричната гаранция в размер на 10 000 лв. е била потвърдена вчера, а другата  - за забрана на напускане на страната - щяла да обезпечи и да постигне целите на наказателното производство.

От "Пътна полиция" към СДВР са уведомили прокуратурата, че от 2013 г. до настоящия момент Лютви Местан има влязла в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша. Всички са платени. Глобите са били в размер от 100 до 300 лв. Те са достатъчно да се наложи повторна мярка за процесуална принуда отнемане на свидетелството за управление на превозно средство.

На въпрос дали Лютви Местан е платил наложената му парична гаранция в размер на 10 000 лв. Арнаудова се затрудни на зададения въпрос, но все пак заяви, че вероятно ще плати гаранцията, която съдът е потвърдил.

Преди дни магистратите върнаха отнетата за кратко шофьорска книжка защото няма основание книжката на Местан да бъде отнета.

Първоначално лидерът на ДОСТ нямаше и мярка за неотклонение, защото като публична личност за него нямало достатъчно данни за материалното му положение. След обществено недоволство съдът събра доказателства и отново наложени мярка за неотклонение.

Върнаха шофьорската книжка на Лютви Местан

Върнаха шофьорската книжка на Лютви Местан

Все още не е ясно дали прокуратурата ще поиска повторното й отнемане

Според прокуратурата и близките на пострадалите Местан с колата си е отнел предимството на другия автомобил, в който се е движело семейство. Той, на свой ред, е категоричен, че другото возило се е движело в насрещното с голяма скорост и го е ударило челно. При катастрофата загина 6-месечно бебе.

По-рано през деня разследването бе под специалния надзор на главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, Лютви Местан е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април на разклона за село Загорско край Кърджали. Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

В края на миналата седмица прокуратурата за втори път наложи на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.