Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще проведе самостоятелен следствен експеримент на кръстовището на пътя за "Маказа", където преди две години стана тежка катастрофа с негово участие, съобщава БНР.

Целта е политикът да докаже невинността си.

Припомняме, Лютви Местан беше обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция.

Местан обвини АПИ за катастрофата със загинало дете

Местан обвини АПИ за катастрофата със загинало дете

Политикът обвини в лъжесвидетелстване шефа на Пътното управление в Кърджали

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали

Тази седмица се проведе двудневно съдебно заседание с разпити на повечето свидетели. На него Местан настоя да бъде направен следствен експеримент, който да установи на място каква е била видимостта на обвиняемия по посоката, от която е идвал другия автомобил, участвал в катастрофата. Съдът обаче не уважи искането му.

Лютви Местан не разбирал обвинението в делото за загиналото бебе в катастрофата

Лютви Местан не разбирал обвинението в делото за загиналото бебе в катастрофата

Адвокатът му иска прокурорско бюро