Софийски градски съд прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев заради липса на престъпление. Той беше обвинен в длъжностно престъпление, във връзка с разследване срещу Петьо Петров - Еврото. Постановлението от съда обаче не е окончателно и подлежи на протест, предаде БТА.

На 30 април съдът постанови, че цялото наказателно производство срещу Сулев трябва да бъде прекратено понеже поведението на обвиняемия прокурор, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. 

Според съда цялото наказателно производство трябва да бъде прекратено, тъй като действията на прокурор Сулев е несъставомерно - прокурорът е орган на власт, а не длъжностно лице. Самите действия на Сулев не представляват престъпление, а реализация на правомощия в рамките на образувана прокурорска преписка. За своите действия прокурорите имат функционален имунитет.

Отвод на първия съдия, разпределен по делото срещу прокурор Сулев

Отвод на първия съдия, разпределен по делото срещу прокурор Сулев

Двамата се познавали

В мотивите си съдът отбеляза още, че в първите четири страници на обвинителния акт излага факти, които са несъотносими към поведението на подсъдимия, а свързани с реализирани действия от страна на Иван Гешев, Борислав Сарафов и други ръководни служители в прокуратурата. Чак след това се описват действия на прокурор Сулев като наблюдаващ прокурор в рамките на образувана преписка - запознаване с материалите по преписката, привличане като обвиняем на Петьо Петров и обявяване за общодържано издирване на Кристиян Христов.

Прокурор Йордан Петров поиска ако има допуснати съществени процесуални нарушения делото следва да се върне на прокуратурата. По-късно той заяви, че ще обжалва постановлението. На Сулев няма да мъ бъде наложена мярка за неотклонение.

Съдът отбелязва и че прокурор Сулев е едва четвъртия наблюдаващ прокурор по преписката, образувана от Валентин Видов от СРП, избран заедно с Йордан Стоянов на случаен принцип, третият наблюдаващ прокурор Георги Иванов е определен в 2.35 ч.

Висшият прокурорски съвет се смили над прокурор, разследвал Петьо Еврото

Висшият прокурорски съвет се смили над прокурор, разследвал Петьо Еврото

Константин Сулев няма да бъде отстранен от длъжност

Припомняме, че Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление. Целта на Сулев е била да не допусне изнасянето на информация срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, с което да навреди на Петьо Петров - Еврото и неговия доверен служител Кристиян Христов. Отстраняването на Сулев бе поискано от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

През май месец 2023 г. Сулев повдигна обвинение на бившия следовател Петьо Еврото за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация.

През август въпросното дело е иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства. Малко по-късно прокурорът от СРП Константин Сулев е привлечен в качеството на обвиняем.

Обвиниха в длъжностно престъпление прокурор, разследвал Петьо Еврото

Обвиниха в длъжностно престъпление прокурор, разследвал Петьо Еврото

Константин Сулев не е предприел никакви действия освен да привлече Петров като обвиняем и да го обяви за издирване