Вместо очакваната присъда по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, състав на Софийския военно-апелативен съд реши да възобнови делото за убийството на благоевградския бизнесмен.

Военните магистрати смятат, че се налага да бъдат извършени допълнителни следствени действия и да се събират нови доказателства.

Процесът продължава през септември, за когато е насрочено поредното заседание по делото.

Припомняме, Ангел Димитров - Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му в рамките на специализираната полицейска операция "Респект".
Операцията бе извършена в рамките на управлението на министъра на вътрешните работи в тройната коалиция Румен Петков.

Като повод за акцията си от силовото ведомство тогава изтъкнаха оперативна информация, че Чората се занимава наркотици и сводничество.

Подсъдими са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, както и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Точно две години след смъртта на Чората Софийският военен съд (на първа инстанция) призна за виновни петимата полицаи от Благоевград и те получиха общо 91 години затвор.

На последните заседания по делото преди два месеца пред Военно-апелативния съд беше представена поредната експертиза, която излиза с предположението, че Ангел Димитров може да е починал вследствие на задушаване, причинено от позата да задържането, а не от физически удари.

До този момент делото бе връщано няколко пъти на различна инстанции, включително и военно-апелтивният съд потвърди присъдите. Върховният касационен съд обаче отмени намалената вече на 82 години присъда и върна делото на военноапелативните съдии.

Делото стана известно не само с това, че обвинени в убийство са полицаи, но и с факта, че вътрешното ведомство започна процес едва след обществен натиск и след като се опита да прикрие смъртния случай.