От Демократична България изпратиха предложение за иницииране на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Предложението е за иницииране на дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал.3, т. 3 от Закона за съдебната власт и е депозирано до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

ДСБ и „Да България”: Цацаров и Борисов взаимно се прикриват за СРС-тата

ДСБ и „Да България”: Цацаров и Борисов взаимно се прикриват за СРС-тата

Парламентът да създаде анкетна комисия...

Повод за предложението са интервюта на Цацаров от 25 април тази година. Тогава той заявил в национален ефир следното: "Работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване." Интервюто на Цацаров се е разпространило и в други медии, обясняват от политическата формация.

В друго интервю за онлайн медия, публикувано на 25 април 2018 г., главният прокурор заявил: "Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега."

За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези

За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези

Главният прокурор очаква досъдебното производство да приключи бързо

Според Демократична България определянето на поведението на политически партии и навеждането на твърдения за обезмисляне на съществуване на политически партии по същността си съставлява партийно-политическа дейност, до колкото пряко засяга партийно-политическия живот в страната.

Хипотезите, в които прокурор може да прави преценка и законосъобразно да взема становище за съществуването или несъществуването на политическа партия, са изрично изброени в чл. 16 и чл. 40, ал. 2 от Закона за политическите партии, а случаят с посочените изказвания на Цацаров не попадал в нито една от посочените законови разпоредби.

Цацаров: Иванчева трябваше да присъства на действията по разследването

Цацаров: Иванчева трябваше да присъства на действията по разследването

Няма арест, който да не е унизителен

"Това изказване е действие, което е в пряко противоречие с предвиденото в чл. 9.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати правило, че "магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно - политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние." Действието накърнява престижа на съдебната власт, тъй като поражда съмнение за независимостта и на главния прокурор при упражняване на неговите правомощия", категорични са от Демократична България.

Поради това от политическата формация предлагат на ИВСС и правосъдния министър Цецка Цачева да упражнят правомощията си по чл. 312, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за съдебната власт и да внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство спрямо Сотир Цацаров за дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал.3, т. 3 от Закона за съдебната власт.

Христо Иванов иска оставката на главния прокурор

Христо Иванов иска оставката на главния прокурор

От "Да, България" ще сезират ЕК за последните скандални записи