Парламентът прие на второ четене новия Граждански процесуален
кодекс на България, който ще влезе в сила от 1 март 2008 година, съобщи БНР.

Промените в последните текстове гласят, че образуваните дела във Висшия административен съд, които не са насрочени, както и насрочените след 30 юни 2008 година, ще се изпращат на съответния Апелативен съд, който ще ги разглежда по досегашния ред.

„До това предложение стигнахме след дълги дискусии и консултации с представители на съдебната власт", каза председателят на комисията по правни въпроси Янаки Стоилов.

По думите му членовете на комисията са намерили сполучливо решение, водени главно от изискването тези над 5500 дела по трудови спорове, достигнали до последната инстанция, да бъдат решени в най-кратки срокове.

Според промените в новия Граждански процесуален кодекс топлопреносните предприятия ще могат да искат издаване на заповед за вземанията си за доставената или пренесената електрическа енергия, когато искът е от компетентността на районния съд.

За задълженията на неизправни длъжници и на асоциацията към топлопреносното предприятие ще се издава заповед за вземания на парични суми или заместими вещи, когато искът е в компетенциите на  районния съд, независимо от техния размер.

Парламентът реши за вземания на задълженията на потребители с въведена система за дялово разпределение заповед да се издава, когато има изготвена изравнителна сметка за годината, за която е задължението.