Депутатите приеха на второ гласуване промени в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Законопроектът е общ проект, изготвен от Комисията по правни въпроси, въз основа на приетите на първо гласуване проекти на Корнелия Нинова и група народни представители и Бойко Борисов и група народни представители, 26.4.2023 г.

В законопроекта се предвижда към Министерския съвет да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие. Председател на Националния съвет е заместник-министър председател, определен от Министерския съвет. Заместник-председател на Националния съвет е министърът на правосъдието. В състава на Националния съвет се включват министърът на вътрешните работи, министърът на труда и социалната политика, министърът на здравеопазването, министърът на образованието и науката, министърът на младежта и спорта, представител на Върховния касационен съд, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Националният съвет определя приоритетите в политиките в областта на превенцията и защитата от домашното насилие; осъществява координация, мониторинг и оценка на изпълнението на политиките и мерките в областта на превенцията и защитата от домашното насилие; разработва и актуализира координационен механизъм за помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, и го представя за приемане от Министерския съвет, следи за ефективното му функциониране и дава указания и препоръки по прилагането му; разработва национална програма за превенция и защита от домашното насилие въз основа на определените приоритетни дейности за финансиране и я внася за приемане от Министерския съвет, като прави предложения за актуализирането й при необходимост и др.

Националният съвет създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, в която се съхраняват данни за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната, или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа.

Националната информационна система съдържа данни за: актовете на домашно насилие; пострадалите лица, извършителите и взаимоотношенията между тях; вида насилие - физическо, психическо, сексуално, икономическо, ограничаване на права и други; продължителността на насилието; причинените вреди на пострадалото лице; историята на насилието; подадените молби за издаване на заповед за защита, заповед за незабавна защита или искания на прокурора по реда на чл. 8, ал. 2; наложените мерки по този закон, Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за закрила на детето и предоставените социални услуги по реда на Закона за социалните услуги по отношение на лица, пострадали от домашно насилие; юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие по реда на този закон; ползваните услуги по реда на този закон.

Освен това стана ясно още, че на извършителите на домашно насилие няма да се дават и разрешения, за да притежават някакъв вид оръжия. Освен това народните представители създадоха и Национална информационна система за педофилите.

Социалистите плашат с ролята на НПО при превенцията на домашното насилие

Социалистите плашат с ролята на НПО при превенцията на домашното насилие

Депутатите в спор по второ четене за промените в Закона за домашното насилие