Депутатите приеха на първо четене предложения за промени в Закона защита от домашното насилие, съобщава БНР.

Целта е да бъде увеличена защитата на жертвите на домашно насилие, включително на децата.

На първо четене бяха гласувани два почти идентични текста, внесени от БСП и ГЕРБ-СДС. Депутатите отхвърлиха проект на промени, предложени от ИТН.

В хода на дебата Кристиан Вигенин от БСП заяви, че от БСП неведнъж са заявявали, че опитите чрез защита от домашно насилие и на защитата на правата на жените да се прокарват спорни идеологии, всъщност не решават, а задълбочават проблема.

Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022 г.

Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022 г.

Спрямо година по-рано

На свой ред Надежда Йорданова от ПП-ДБ настоя да се загърбят политическите боричкания и да се гарантира здравето и живота на десетки. По нейни думи в момента липсва гаранция и ефективна защита и трябва да се разшири кръгът на защита и на защитаваните лица.

От "Възраждане" пък потвърдиха, че домашно насилие съществува. Според тях обаче предложените законопроекти не откриват нищо ново, нито предлагат ефективни мерки за справяне с проблема.

За партията на Костадин Костадинов основната цел е да се разшири кръгът на социалните услуги, които ще бъдат дадени в ръцете на граждански организации.

От ГЕРБ посочиха, че все още липсва национална информационна система за домашно насилие, но на националния телефон 112 за три години са получени над 110 000 сигнала за домашно насилие, като пострадалите деца за миналата година са близо 1000, а убитите жени от началото на тази година са 11.

Дебатът за домашното насилие замърсен, според Крум Зарков

Дебатът за домашното насилие замърсен, според Крум Зарков

Законът бил отхвърлен с аргументи, които нямат нищо общо с темата