Чрез бездействието си 48-ото Народно събрание осъди на смърт десетки българки. Тази позиция изразиха от Български фонд за жените (БФЖ) - единствената българска фондация, която подкрепя местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените. Становището бе изпратено към News.bg на 2 февруари, денят, в който парламентът се разпусна.

Причина за крайната позиция е, че Народното събрание така и не прие промените в Закона за защита от домашно насилие. Бяха внесени два законопроекта, като единият бе на Надежда Йорданова от "Демократична България", а другият - на Корнелия Нинова, БСП. Предложенията най-общо казано вещаеха засилване на защитата на лицата, пострадали от домашно насилие.

В същия ден, в който депутатите отхвърлиха законопроектите с прегласуване - 27 януари, бе открита в стара септична яма 31-годишна варненка, която бе в неизвестност от началото на годината. В хода на разследването се установи, че тя е била жестоко убита, а заподозрян е мъжът, с когото имала интимна връзка.

Припомняме с няколко въвеждащи изречения какво се случи в Пленарна зала на 27 януари. Обсъждането продължи близо три часа, като депутатите от "Възраждане" се обединиха около тезата, че законопроектите ще позволят на социални работници да извеждат деца от семействата им по модела на скандинавските държави и че гражданските организации ще употребят закона в своя полза.

Цвета Рангелова също атакува организациите и заяви, че ако законопроектът бъде приет, той ще работи за НПО, за да отчитат дейност и за да взимат средства от държавата за това.

И този парламент се скара по Истанбулската конвенция, третия пол и "скандинавски деца"

И този парламент се скара по Истанбулската конвенция, третия пол и "скандинавски деца"

Депутатите от "Възраждане" се репликираха едни с други, но и БСП е против

От Български фонд за жените посочват, че прозренията на Рангелова са неверни и че предоставянето на държавно финансиране на организациите от гражданското общество е вече дългогодишна практика. Често обаче се случва то да не стига дори за покриване на базисните нужди на организациите и хората, които те подкрепят. Държавното финансиране за изхранване на хората в центровете, както и заплащането на психолози и социални работници е респективно по 2.17 лв. и 3 лв. на час, изтъкват от БФЖ.

В споровете в НС се включиха и социалистите, които се обявиха "против" законопроекта на ДБ и възразиха срещу термина "фактическо съпружество", който се заменя с "лица в интимна връзка". Георги Свиленски също прецени, че се вкарват елементи от Истанбулската конвенция, а Корнелия Нинова коментира, че иска децата ни да са "момче и момиче", а в законопроекта имало думи с "дребни букви".

На заседание на Министерски съвет от 13 юли 2022 г., когато Нинова бе министър на икономиката гласува "за" приемането на същия този законопроект, припомнят от БФЖ и се чудят какво е накарало сега да промени позицията си соцлидерът.

През 2017 г. партията бе една от подкрепящите Истанбулската конвенция, а година по-късно натъртиха, че България няма нужда от международни конвенции и че могат да предложат закон, който да реши проблема с домашното насилие, изтъкват от БФЖ. На 27 януари БСП потъпкаха обещанието си, оправдавайки се, че го правят в името на българските деца, допълват още от организацията.

Участие взеха и част от депутатите на ГЕРБ, а предвид подкрепата им към законопроектите във всички комисии, Александър Иванов, Петър Николов и Десислава Атанасова се обявиха против приемането на промени в закона, напомнят още от БФЖ.

"Горчивата истина е, че цената за тези политически игри ще я платят българските жени", пишат още в позицията си и заявиха, че ще продължават да се борят и да работят по казуса.

Българският фонд за жените осъжда държавата за това, че продължава да не събира статистика за мащабите на домашното насилие. БФЖ обаче и други доброволци го правят от 2018 г. и до момента са им известни 118 убити жени от техните бивши/настоящи партньори или други близки мъже. За 2022 г. те са 26 на брой, а само за първия месец на 2023 г. три жени изгубиха живота си, допълват от организацията.

18-годишен е убиецът на 82-годишната жена в Русенско

18-годишен е убиецът на 82-годишната жена в Русенско

Младежът бил неин съсед

Движението "Българска платформа към Европейско женско лоби" също излезе с позиция, която изпрати до ръководствата на БСП, ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

Писмото отново е изпратено във вчерашния ден, като в него се припомня за друга убита жена във Враца на 31 януари. Заподозрян за извършеното е 35-годишен мъж, живеещ на семейни начала с дъщерята на починалата.

От Българската платформа - ЕЖЛ припокриват становището на БФЖ, като и те посочват, че колко точно са жените, жертви на домашно насилие, никой не знае, а официална статистика няма. Жертвите броят единствено чрез медиите.

"Това убийство можеше да бъде предотвратено, ако на 27 януари от трибуната на 48то НС беше изразена ясна позиция срещу домашното насилие"!

Припомнят, че според данните от Националния статистически институт, публикувани на 25 ноември 2022 г. 11.9% от жените в България са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие, а 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор, в т.ч. заплаха, психическо, сексуално и физическо насилие

36.3% или всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор. 9.5% от жените са преживели физическо или сексуално насилие от лица в домакинството.

12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения, а 28% са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители.

Тези данни показват, че в страната липсват ефективни мерки, които да противодействат на агресията и насилието над жени и момичета, посочват от Българската платформа - ЕЖЛ.

Политическата воля и лидерство са от значение при гарантирането на живота на всеки български гражданин. На 27 ноември, всички вие, които гласувахте против ЗИД на ЗЗДН демонстрирахте липса на лидерство и политически ангажимент в защита правото на живот на всеки, допълват още от движението.

Ако имате нужда от подкрепа:

  • 0800 11 977 - Денонощна телефонна линия за професионална помощ на жертвите от домашно насилие
  • 0800 18 676 - Безплатен номер за хора, пострадали от насилие на фондация "Анимус"
  • Заблуди в любовта - платформа за практически съвети и подкрепа
  • Не си сама - група за подкрепа и взаимопомощ на жени, преживели насилие