Към май месец миналата година жертвите на домашно насилие са били над 1700, като от тях 409 са деца, а останалите - жени. Това заяви пред БНТ адвокатът по семейно право Райна Аврамова след поредната подобна трагедия, случила се в Перник.

Тя посочи, че това е четири пъти по-голямо увеличение на жертвите на домашно насилие спрямо тези през 2021 г.

По нейни думи е необходима сериозна законодателна програма, като трябва да се прегледат всички текстове в закона за защита от домашното насилие.

Аврамова отбеляза, че част от текстовете са ревизирани, с което тя самата не била съвсем съгласна.

Тя обясни, че полемиката около законопроекта възниква, защото някои от текстовете в него вече са изменени, а други тепърва трябва да се променят.

Дебатът за домашното насилие замърсен, според Крум Зарков

Дебатът за домашното насилие замърсен, според Крум Зарков

Законът бил отхвърлен с аргументи, които нямат нищо общо с темата

"Трябва например да се погледне обстоятелството, че не е задължително ти да съжителстваш на съпружески начала. Възможно е да имаш връзка с това лице, то да посещава твоя дом, ти да посещаваш неговия дом. В случая в Перник жертвата сама се е върнала в семейното жилище. При тях е семейно, защото има брак, има стартирало и бракоразводно дело. Това може да се случи дори между партньори, които са във фактическа връзка, но не съжителстват на съпружески начала", поясни адвокатът.

Според нея, за да бъде ефективен законът, както пострадалият, така и извършителят трябва да бъдат задължавани да посещават специализирани програми за психологическа помощ.

Аврамова посочи, че трябва да се работи и с пострадалото лице, защото понякога жертвите страдат от т.нар. стокхолмски синдром".

По нейни думи към момента в едва около 1% от случаите съдът постановява посещаване на специализирани програми за психологическа помощ.

Убийството в Перник - 5 месеца след заповед за защита

Убийството в Перник - 5 месеца след заповед за защита

През декември е наложена и глоба на обвинеямия

Аврамова заяви, че има и други начини, освен въвеждането на "регистър на насилниците", за тяхното проследяване, например чрез бюрата по съдимост и делата срещу такива хора.

От своя страна, адвокат Йорданка Бекирска заяви пред Нова телевизия, че идеята е да има превенция.

"Няма да можем изведнъж с един закон да спрем извършването на подобни актове. Трябва превенция и в момента, в който има такъв сигнал, всяка една от структурите на държавата да може да влезе в сила, а пострадалото лице да получи пълна подкрепа, за да не допуска продължаващото влияние на извършителя върху него", подчерта тя.

Педседателят на фондация "Анимус" Надежда Стойчева отбеляза, че на жертвите на домашно насилие е много трудно да вземат окончателно решение и се нуждаят от психологическа подкрепа.

Организации обвиняват депутатите:  Бездействието по закона за домашното насилие е убийство

Организации обвиняват депутатите: Бездействието по закона за домашното насилие е убийство

Български фонд за жените и Българска платформа - ЕЖЛ с позиции до партиите

Даниела Колева, програмен директор "Закрила на детето" в УНИЦЕФ-България, пък изрази мнение, че не трябва да се прехвърля вината върху жените, които се връщат при мъжете си насилници. Тя отбеляза, че много често те са икономически зависими, подлагани са на опити за манипулиране, че човекът, с когото живеят, ще се самоубие, или го правят в името на децата.

Адвокат Бекирска посочи, че при такива случаи не жената, а насилникът трябва да бъде изведен от дома.

"Животът на жената и децата не се променя. Извършителят трябва да е извън дома", категорична бе тя.