Депутатите в спор по второ четене за промените в Закона за домашното насилие, предложени от ГЕРБ и БСП.

Разписано е по искане на пострадалото лице държавните и общински органи, лечебните заведения и юридическите лица, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашното насилие, са длъжни в срок до 24 часа да препратят до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита.

Мерките за защита от домашното насилие задължават извършителя да се въздържа от насилие. Също така насилникът трябва да бъде отстранен от съвместното обитавано жилище за срок, определен от съда. Също така той ще бъде със забрана да приближава пострадалото лице, жилището, работното място на жертвата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда. Също ще му бъде забранено да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, факс, електронна поща.

Този законопроект е важен, защото е чакан от години, каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Мая Димитрова от БСП е притеснена, че се създава съвет по превенция на домашното насилие и по-точно участието на НПО в него. 

Георг Георгиев от ГЕРБ я обвини, че иска да остави закона нереформиран, след като видяла, че предложенията на първите срещат подкрепя сред мнозинството в пленарна зала. Предложенията са в услуга на цялото общество, каза още народният представител.

ИТН са против предложенията в закона.

Корнелия Нинова посочи, че БСП винаги е била против домашното насилие, но няма да подкрепят текстовете. Законът прехвърлял грижата на държавата върху децата на НПО-та, които се занимават с темата за домашното насилие, смята лидерът на червените. Не пипайте децата, настоя Нинова.

От сутринта депутатите спорят само по заглавието на общия законопроект. 

След около 3 часа спорове и една почивка за укротяване на страстите в пленарна зала законотворците успяха да гласуват заглавието на законопроекта и преминаха към дебата по същество. 

Променят Закона за защита от домашното насилие

Променят Закона за защита от домашното насилие

Депутатите приеха на първо четене законопроектите на БСП и ГЕРБ-СДС