Депутатите от Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-то Народно събрание подкрепиха и на второ четене закриването на Специализирания наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше одобрена с 12 гласа "за" и 5 "против" в комисията.

Гешев се скара с Иванов и напусна комисията, която гледа закриването на спецсъда

Гешев се скара с Иванов и напусна комисията, която гледа закриването на спецсъда

Призна за слаби резултати в борбата с корупцията

Депутатите обсъждат текстовете в преходните и заключителните разпоредби, с които се урежда кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване. С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

Предложение на Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" предвижда съдийската колегия на ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, като "в един съд да се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативния специализиран наказателен съд".

Срещу квотния принцип възразиха от коалицията ГЕРБ/СДС и от "Възраждане". Не може да въвеждате квотен принцип, не можете да вървите срещу волята на магистратите, не можете принудително да ги заселвате из страната на принципа една трета, една четвърта, една пета - квоти, които сте предвидили в предложението си, каза Дани Каназирева. По думите й това ще блокира всички дела. Ако приемете този текст, няма да има магистрат, който да не обжалва, предупреди тя.

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов предложи обобщено предложение между първоначалното на Министерския съвет и това на "Продължаваме Промяната". Той посочи, че намира квотното разпределение за оправдано, но предложи да се добави като критерий и натовареността на съда. Няма да има блокиране на дела, заяви Славов.

Преди това правната комисия прие след освобождаване от длъжността "административен ръководител" и "заместник на административен ръководител", лицата, по тяхно искане, да се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или да остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, на който са били административен ръководител или съответно заместник на административен ръководител.

Спецсъдът: С промените в Закона за съдебната власт се цели саморазправа със съдиите

Спецсъдът: С промените в Закона за съдебната власт се цели саморазправа със съдиите

Според спецсъдиите предлаганите разпоредби за преназначаване са дискриминационни

Припомняме, че предишното 46-то Народно събрание успя да гласува едва на първо четене закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, тъй като парламентът беше разпуснат за поредните предсрочни избори миналата година. Още тогава от прокуратурата се противопоставиха на този законопроект, тъй като закриването е неправомерно и ще върне в начален етап делата и разследванията, които текат в момента.