Депутатите приеха промените в Закона за съдебната власт на първо четене, които предвиждат закриване на спецправосъдието и прокуратурата. "За" гласуваха единодушно 130 депутати, като ГЕРБ и ДПС не гласуваха изобщо.

Дебатът откри Атанас Славов от ДБ, който обясни, че това е най-дълго обсъжданият законопроект, който е бил вкаран през последните пет месеца в 45-ото НС, публично обсъждан, със становища, получил подкрепа от правната комисия. Промените предвиждат избор на председатели на ВКС и ВАС да се извършва между магистрати-членове на пленума на съдилищата най-малко 5 г., което ще прекрати практиката външни лица да оглавяват върховни съдилища. Предвижда се и премахване на спецправосъдието.

Славов се обоснова: Последните 10 г. спецсъдът се върти като орган за политически мотивирана репресия и към бизнеса, станала известна с акциите на Цветан Цветанов, полицейските операции с имена на съдии и други интересни наименования, които пращаха към борбата с мафията в Италия. "За 10 г. няма нито един значим успех, нито едно от делата, например КТБ, не е завършено, голяма част остават без окончателни присъди, като се разгледат докладите на спецсъда, под 4% са наказателните, най-голям дял е за специални разузнавателни средства, спецпрокуратурата е дала и разрешения за подслушване на протестиращи граждани, както и прокурорски проверки от предишен тоталитарен подход", изброи Славов.

Хамид Хамид от ДПС поиска Ива Митева да не пропуска "да се изричат такива нагли лъжи". За да е тук законопроектът, причината са депутатите на ДПС, които направихме кворума, за да стане заседанието на правна комисия, този закон се гледа днес, благодарение на ДПС, обоснова се Хамид.

Тошко Йорданов към ГЕРБ: Който се изправи срещу вас – печели

Тошко Йорданов към ГЕРБ: Който се изправи срещу вас – печели

Нямало правителство заради Христо Иванов

Мая Манолова от ИБГНИ взе думата, за да обясни, че промените в закона със закриването на спецсъдилищата и прокуратурата ще бъдат приети само на първо четене, за втори път от втори парламент закриването на спецсъдилищата ще мине само на първо четене. Очевидно е как съпротивата на този закон и първите стъпки на съдебната реформа беше огромна въпреки данните по отношение на това, че съдилищата и прокуратурата са се отклонили от целите, за които са създадени, поясни Манолова.

Явор Божанков от БСП посочи, че ще подкрепят законопроекта и позицията е последователна, формирана не конюнктурно заради протести, а формирана при създаването на спецсъдилищата.

"Искрени сме, но темата се употребява предизборно, никаква победа за бюрото по защита, това беше важната тема, тази важна тема не стигна до комисии, защото бяха за местности по Черноморието. Тази тема не беше номер 1", каза още депутатът. Тази работа не успяхте да я свършите и вината си я носите вие - от ДБ, заключи Божанков.

Думата взе Иво Атанасов от ИТН, който обясни, че протестите миналата година били за съдебна реформа, оставка на Борисов, Гешев и в този смисъл тяхната група ще подкрепи. В програмата на ИТН съдебната реформа е на първо място, закриване на спецсъда е основно, за да може тя да стартира. Тази реформа не може да се извърши по вина на ДБ и ИБГНИ, ние бяхме готови за нея с програмата на партията, каза още той.

С възмущението на ГЕРБ и ДПС Бюрото по защита окончателно бе преместено към МП

С възмущението на ГЕРБ и ДПС Бюрото по защита окончателно бе преместено към МП

В дискусията народните представители от БСП не взеха отношение

При работните срещи от ДБ се съгласиха в програмата за съдебна реформа с уточнения, но те не бяха последователни и искрени в намеренията си. За ИБГНИ имаше три противоречия и казаха: Да се разбираме, за да не дойде Татяна и Мая, че няма да можем да се разберем, разказа той. Няма стъпки, другото е говорене, което се прави за пред хората и за гражданите, участвали в протеста. Трябва да се заяви ясно и категорично вината на Христо Иванов, ДБ, ИБГНИ, от които се пресече възможността за извършване на съдебна реформа, жаждата за власт и пари, и финансовата зависимост от техните благодетели, направиха така, че да не може да бъде осъществена. Затова вината е в тях, надявам се в следващия парламент да се съсредоточим и да се изпълни обещаното на гражданите, поясни Атанасов.

Той получи отговор от Николай Хаджигенов , който каза, че по платени протести не е ходил, но така става, когато се гледа протест по телевизията (б.а. реплика към ИТН). Вие сте жалки да кажете, че има благодетели зад граница, защо цялата машина не успя да го докаже, а опитаха, поясни той.

Христо Иванов от ДБ взе думата, за да отговори. Ще завършим парламента с две добри новини, защото наблюдаваме, че основен враг е ДБ - тя е виновна, съдебната реформа е измислена от ДБ и БСП, те не могат да гласуват за нас и това е хубаво и съдебната реформа се превръща в това да се скараме за нея, леко "гузен негонен бяга". Цялото това "Христо Иванов е виновен", не стигаме до точката, в която искат всички съдебната реформа, използвайте я в кампания на Корнелия Нинова да говори за нея, особено в статута на главния прокурор", препоръча той на БСП.

Христо Иванов за последната дума на обвиняемия

Христо Иванов за последната дума на обвиняемия

Случва се много важна трансформация, която налага сътресения

В същия момент Иванов отбеляза, че Тошко Йорданов се е върнал в залата и се обърна към него: Да кажа, че като кажете, че Христо Иванов е виновен и се е появил, ми правите реклама и ви благодаря.

Иво Атанасов отново се включи, че ИБГНИ не е за смяна на модела, а за принципа стани да седна. Ще подкрепим проекта на първо четене, или е правен проектът от студентите на Атанас Славов или от Христо Иванов от времето на вицепремиер на Борисов и министър на правосъдието, изключително лош проект, но е старт, че съдебна реформа е необходима, ние зависимости нямаме, ще продължим и съдебната реформа ще я осъществим, категоричен бе той.

Манолова обяви, че ИТН много искали съдебна реформа, но нямали желание. Иво Атанасов отвърна, че не е ходил на протести и поиска Николай Хаджигенов да заяви частен интерес. Адвокатът от ИБГНИ отговори, че не са компетентни. Да, ние адвокатите си вадим хляба в съдилища, как това го прави конфликт на интереси, каза той.

Мика Зайкова заключи, че ако няма съдебна реформа, са виновни всички до един.